Un bombardeig israelià amb cent avions inicia l'intercanvi més gran de foc amb Hezbol·là des del 2006

El grup xiïta ha contestat amb un atac a gran escala amb més de 300 projectils i Israel ha declarat l'estat d'emergència militar

Israeli army starts 'preventive strikes' against Hezbollah in Lebanon
Israel declara l'estat d'emergència militar, que implica que l'Exèrcit pot limitar reunions i tancar espais públics / EFE/EPA/Atef Safadi

Poc abans de les cinc de la matinada d'este diumenge, les quatre a l'Espanya peninsular, la Força Aèria israeliana ha llançat per sorpresa un atac amb cent avions de combat contra milers de llançacoets del grup xiïta Hezbol·là al sud del Líban, que apuntaven al nord i centre d'Israel, segons ha informat el portaveu de l'Exèrcit, Daniel Hagari.

En concret, es tracta d'una sèrie de bombardejos que Israel defineix com a "defensa pròpia en temps real", a gran escala, contra unes quaranta posicions del grup al sud de Líban per a "frustrar un imminent atac massiu" contra territori israelià, segons les autoritats israelianes. "Continuarem eliminant amenaces i atacant intensament l'organització terrorista Hezbol·là", ha subratllat Hagari.

En un comunicat, el Ministeri de Defensa ha anunciat este diumenge de matí que s'ha declarat l'estat d'emergència militar i ha activat una "situació especial en el front interior", que implica que es permet a l'Exèrcit "donar instruccions als ciutadans d'Israel, com limitar les reunions i tancar llocs quan siga rellevant".

Els bombardejos israelians han causat, de moment, tres morts —un és un milicià del grup xiïta Amal— al sud de Líban, on s'espera a la vesprada una al·locució del líder de Hezbol·là, Hassan Nasrallah.

Hezbol·là llança un atac aeri a gran escala de represàlia amb més de 300 projectils

El grup libanés, per part seua, ha anunciat posteriorment l'inici imminent d'un atac aeri a gran escala de represàlia contra Israel, amb més de 300 projectils, amb "un gran nombre de drons" dirigits a "objectius israelians qualitatius" a l'interior del país.

Així ho ha indicat Hezbol·là en dos comunicats emesos la matinada del diumenge, en els quals assenyala, a més, que els atacs llançats en una primera fase "han anat segons estava planificat" i han aconseguit arribar almenys fins a onze bases militars tant en territori d'Israel com als alts del Golan, posicions d'artilleria i casernes. El grup xiïta també ha donat per conclosos els bombardejos d'este diumenge: "La nostra operació militar de hui ha estat completada i aconseguida, lloat siga Déu totpoderós", ha indicat en un comunicat.

El grup xiïta libanés, aliat de l'Iran, va prometre respondre amb un atac a gran escala contra Israel en represàlia per l'assassinat de Fuad Shukr, el màxim cap militar de Hezbol·là en un atac israelià a Beirut fa un mes. Poques hores abans, i en un altre atac atribuït a Israel, va morir el cap polític de Hamàs, Ismail Haniyeh, a Teheran.

Hezbol·là es va solidaritzar amb el grup islamista Hamàs en la guerra contra Israel l'octubre passat i, des de llavors, la violència que es desenvolupa a la frontera entre Israel i el Líban és la més greu des de la guerra del 2006.

També et pot interessar

stats