Un centenar de països es comprometen a reduir aquesta dècada un 30% les emissions de metà
No s’han sumat a aquest acord tres dels grans emissors: la Xina, l'Índia i Rússia
La Unió Europea i els Estats Units han impulsat en la Conferència de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (COP26) una aliança per a reduir aquesta dècada un 30% les emissions de metà. Es tracta d’un pacte global contra aquest potent gas d'efecte d'hivernacle, responsable de vora el 30% del calfament global, al qual s'ha sumat un centenar de països, entre els quals no apareixen la Xina, l'Índia i Rússia.
Complir aquest objectiu del 30% permetria limitar l'augment de les temperatures en 0,2 °C per a 2050 i evitar 200.000 morts prematures, centenars de milers d'ingressos hospitalaris d'emergència per asma i la pèrdua de 20 milions de tones de collites a l'any, segons els líders de la proposta.
"Al voltant del 30% del calfament global des de la revolució industrial es deu a les emissions de metà", però "és un dels gasos que podem tallar més ràpid. I fent-ho s'alentirà immediatament el canvi climàtic", ha dit en la presentació de la iniciativa la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen.
El metà (CH4) prové principalment dels abocadors, del sector ramader i del sector energètic. És aquesta última àrea d'activitat la que presenta "sens dubte” més potencial de reducció, ha dit dir Von der Leyen en la cimera que se celebra a la localitat britànica de Glasgow.
"Al voltant de la meitat de la calor que experimentem" prové de les emissions de metà, ha afegit el president dels Estats Units, Joe Biden, per a descriure un dels diversos gasos que provoquen l'efecte d'hivernacle, com l'òxid nitrós, l'ozó troposfèric, el vapor d'aigua o els gasos fluorats, entre d'altres.
Biden ha recordat que quan es va anunciar la iniciativa el setembre passat només la UE i nou països s'hi havien sumat, que ara supera el centenar amb socis com Colòmbia, el Togo, el Vietnam, el Brasil, el Canadà, l'Equador, Micronèsia, Xile, Indonèsia o el Marroc. Malgrat l'absència dels tres grans emissors que més arrosseguen els peus en matèria de lluita climàtica, Rússia, l'Índia i la Xina, els països signants representen al voltant del 70% de les emissions d’aquest gas.
El metà és fins a "80 vegades més destructiu que el CO₂ i és totalment responsable de 0,5 graus del calfament d'1,1 °C que tenim hui", ha assenyalat l'enviat especial dels Estats Units contra el canvi climàtic, John Kerry.
El pacte busca no sols reduir la quantitat de metà que s'allibera a l'atmosfera, sinó també desenvolupar "millors metodologies d'inventari disponibles per a quantificar les emissions de metà", la qual cosa explica que les dades sobre l'impacte i l'origen del gas ballen lleugerament segons la font que es consulte.