Directes
Ara en la televisió
EMERGENTS
Ara en la ràdio
TERRITORI SONOR (reemissió)

Un científic dels Estats Units emergeix després de batre el rècord mundial d'estar davall l'aigua 100 dies

Els resultats serviran per ajudar a preparar als astronautes i a tractar les persones amb lesions cerebrals en cambres de pressió hiperbàrica

El científic saluda els bussejadors des del seu refugi submarí / Frazier Nivens / Reuters

Joseph Dituri, un professor de la Universitat del Sud de Florida, als Estats Units, ha emergit aquest divendres a la superfície del mar després d'haver completat 100 dies en un refugi submarí en els Keys de Florida, i ha batut així el rècord mundial de permanència sota l'aigua. L'anterior rècord mundial de vida sota la superfície era de 73 dies, dues hores i 24 minuts, establit el 2014 per dos professors que van estar al mateix mòdul subaquàtic.

Dituri, de 55 anys i exmembre de la Marina, va descendir l'1 de març i ha viscut fins aquest divendres a 9,15 metres de profunditat, dins d'un hàbitat de 9,3 metres quadrats, des d'on ha continuat impartint la classe d'Enginyeria Biomèdica en línia. El científic ha ascendit a la superfície aquest divendres al voltant de les 10:30 hores i immediatament s'ha sotmés a una revisió mèdica per a determinar el seu estat de salut, amb anàlisi de sang, ultrasons i electrocardiogrames, així com proves de cèl·lules mare. "Tinc moltes ganes de tornar al treball i passar temps amb els meus éssers estimats i la família", ha assegurat, després d'un aïllament durant el qual només ha tingut contacte amb l'exterior per videoconferència.

Més enllà del rècord, l'objectiu d'aquest acadèmic eren els possibles avanços científics derivats de la llarga estada i aprendre com funciona el cos humà en entorns extrems. Segons Dituri, aquesta investigació servirà per ajudar a preparar els astronautes, que s'hauran d'enfrontar a condicions paregudes en l'espai. A més, podria resultar d'ajuda per a les persones que pateixen lesions cerebrals traumàtiques mitjançant l'ús de cambres de pressió hiperbàrica.

L'equip associat a la missió ha felicitat en el seu web el científic pels seus assoliments, aconseguits amb el denominat projecte Neptú, que combina "l'educació dels xiquets, la investigació sobre la conservació dels oceans i l'estudi dels efectes fisiològics i psicològics de la compressió en el cos humà".

"El meu temps davall la mar ha reafirmat el meu amor, cura i curiositat pels nostres oceans. Ells ens donen moltes coses i nosaltres hem de fer el mateix", ha declarat.

Ciència

També et pot interessar