Un estudi avalat per l'OMS descarta que els mòbils augmenten el risc de càncer cerebral

Un equip internacional de científics revisa estudis epidemiològics elaborats en els últims trenta anys i conclou que usar estos dispositius no comporta un perill afegit de patir la malaltia

Una persona emprant un mòbil
Una persona amb un mòbil / Shutterstock

No hi ha cap vincle entre el telèfon mòbil i un augment del risc de patir càncer de cervell. És la principal conclusió que deixa una nova revisió de l'evidència científica disponible fins ara encarregada per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) i publicada este dimarts. En concret, s'han analitzat exhaustivament 63 estudis epidemiològics duts a terme entre en les últimes tres dècades en 22 països i avaluats per un grup internacional d'investigadors, inclosa l'autoritat de protecció radiològica del govern australià. El veredicte és clar: no hi ha perill de contraure càncer associat a l'ús dels dispositius de telefonia mòbil.

De fet, este nou treball constata com, a pesar de l'auge de les tecnologies sense fils en la vida quotidiana, no s'observa un augment correlatiu en la incidència de càncers de cervell. Això s'aplica fins i tot a les persones que fan telefonades llargues o qui ha utilitzat mòbils durant més d'una dècada.

La revisió, liderada pel científic Ken Karipidis, avalua els efectes de la radiofreqüència emprada en els dispositius mòbils, així com en televisió, monitors per a nadons i radars. "Cap de les preguntes principals estudiades ha mostrat un increment dels riscos", apunta el coautor Mark Elwood, professor d'Epidemiologia del Càncer a la Universitat d'Auckland (Nova Zelanda).

També s'han analitzat els càncers del cervell en adults i xiquets, així com el de glàndula pituïtària, glàndules salivals i la leucèmia, i els riscos relacionats amb l'ús de telèfons mòbils, estacions base o transmissors, a més de l'exposició laboral. A més, s'han inclòs en la investigació altres tipus de càncer, dels quals s'informarà per separat.

L'OMS i altres organismes de salut internacionals ja havien dit anteriorment que no tenien proves definitives dels efectes adversos per a la salut que comporta la radiació utilitzada pels telèfons mòbils, i per això demanaven més investigacions. Actualment, estos dispositius estan classificats com a "possiblement carcinogènics", o classe 2B, per l'Agència Internacional per a la Recerca del Càncer (IARC), una categoria que s'utilitza quan l'agència no pot descartar un possible vincle.

Ara, el grup assessor d'este organisme ha demanat fer com més prompte millor una reavaluació de la classificació que tinga en compte les evidències noves que han aflorat des de l'última revisió feta el 2011. L'avaluació completa de l'OMS sobre l'assumpte es publicarà el primer trimestre del 2025.

També et pot interessar

stats