Directes
Ara en la televisió
LES NOTÍCIES DEL MATÍ
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL MATÍ

Un estudi científic apunta que la Terra conté dins restes d'un altre planeta

Les capes més denses del mantell freàtic podrien ser fragments de la col·lisió amb el protoplaneta Teia fa 4.500 milions d'anys que va formar la Lluna

Recreació artística del protoplaneta Teia quan va estavellar-se contra la proto-Terra fa 4.500 milions d'anys / Hernán Cañellas

Un equip multidisciplinari liderat pel geòleg xinés Quian Yuan, ha descobert dues regions "anòmales" dins de la Terra que atribueixen a restes de la col·lisió que fa uns 4.500 milions d'anys va originar la Lluna. La troballa, que publicava aquest dimecres la revista Nature, està fonamentada en simulacions per ordinador dutes a terme per un grup de científics afiliats a centres d'investigació dels Estats Units, la Xina i el Regne Unit.

La hipòtesi del treball sosté que un protoplaneta —una espècie d'"embrió" de planeta— conegut com Teia va xocar amb la "proto-Terra" —Gaia— fa vora 4.500 milions d'anys, cosa que hauria donat lloc a la formació de diferents regions en el mantell terrestre. De les restes d'aquesta gegantesca topada hauria nascut la Lluna, mentre que els fragments de Teia haurien quedat enterrats en les profunditats del mantell terrestre. La investigació, però, adverteix que encara no hi ha proves directes de l'existència de Teia.

L'equip de recerca ha arribat a aquesta teoria mentre buscava una explicació al fet que dues grans regions del mantell terrestre presenten una velocitat sísmica inusualment lenta a uns 2.900 quilòmetres de profunditat de l'escorça, i que el material de què es componen siga entre un 2% i un 3,5% més dens que el del mantell terrestre circumdant. Aquestes dues masses rocoses anòmales respecte a l'heterogeneïtat de la resta del mantell terrestre s'estenen al llarg de milers de quilòmetres per davall d'aquest. En concret, una està sota la placa tectònica africana i l'altra sota la del Pacífic. L'autoria suggereix que els materials densos poden representar relíquies enterrades de restes del mantell de Teia que es van conservar en les profunditats de la proto-Terra després de l'impacte gegant que va crear la Lluna.

La formació del satèl·lit terrestre, precisament, ha sigut un enigma per a diverses generacions de científics. Actualment, la teoria dominant apunta que, durant les últimes etapes del creixement de la Terra, fa aproximadament 4.500 milions d'anys, es va produir una col·lisió gegant entre Gaia i un protoplaneta de la grandària de Mart que s'ha batejat com Teia. Les simulacions numèriques han indicat que la Lluna hauria sorgit de restes d'aquest colp i que hauria heretat material de Teia, principalment, mentre que la Terra primigènia només va quedar "lleugerament contaminada" per material de Teia perquè tenia una massa molt major.

Com que Gaia i Teia eren formacions relativament independents i formades per materials diferents, la comunitat científica creia que la Lluna —dominada per material teià— i la Terra —dominada per material gaià— haurien de tindre composicions diferents. No obstant això, els mesuraments isotòpics d'alta precisió han revelat que les composicions de la Terra i el seu satèl·lit són notablement similars, posant en dubte la teoria convencional del naixement de la Lluna.

La investigació conclou que aquesta última troballa serà clau per a comprendre l'estat inicial de la Terra i fins i tot la formació de planetes pròxims.

Ciència