Les víctimes pel terratrémol del Marroc ascendeixen a 2.122

Augmenta també el nombre de ferits, que arriba fins als 2.421, dels quals un alt percentatge presenten lesions greus

Imatges de les conseqüències del terratrémol del Marroc
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
09 de setembre 2023 - 08:05 Actualitzat: 10 de setembre 2023 - 20:13

Un total de 2.122 persones han perdut la vida i 2.421 més han resultat ferides en diferents localitats del Marroc, després del devastador terratrémol que va tindre lloc la passada nit de divendres. Aquesta xifra, però, va augmentant amb cada actualització de les dades per part del Ministeri de l'Interior del país.

El terratrémol de magnitud 7 en l'escala de Richter, ocorregut exactament a les 23:11 hora local (una hora menys que a Espanya), va tindre l'epicentre al sud del país, a Ighil M'Goun, a la província d'Al-Haouz. Aquest punt se situa a 60 quilòmetres de la turística ciutat de Marràqueix, però el sisme es va sentir també fortament a Rabat, Casablanca, Agadir o Essaouira, i inclús a Espanya, on el servei d'emergències d'Andalusia va rebre diferents cridades la nit de divendres alertant del tremolor.

Un terratrémol de magnitud 7 sacseja el Marroc
Un terratrémol de magnitud 7 sacseja el Marroc / À Punt NTC

Segons dades de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), el sisme podria haver afectat d'alguna manera més de 300.000 persones.

Minaret d'una mesquita de la localitat de Moulay Brahim afectada pel terratrémol
Minaret d'una mesquita de la localitat de Moulay Brahim afectada pel terratrémol / Europa Press

El Ministeri d'Interior del Marroc ha mobilitzat al llarg del cap de setmana les forces de seguretat i protecció civil de totes les prefectures i províncies afectades, així com els mitjans necessaris per a intervenir i avaluar els danys. L'executiu marroquí ha decretat tres dies de dol oficial al país i des de diumenge les banderes onegen a mig pal. El rei Mohamed VI, que es trobava a París de vacances, va haver de tornar a Rabat per a realitzar un seguiment de les mesures decretades per a assistir la població afectada.

El rei del Marroc, Mohammed VI, en una reunió aquest dissabte a Rabat
El rei del Marroc, Mohammed VI, en una reunió aquest dissabte a Rabat / Agència Marroquina de Premsa (MAP)

Per la seua part, el Centre Regional de Transfusions de Marràqueix va fer immediatament una crida a la població perquè acudira de manera massiva a donar sang als diversos espais habilitats. Es preveu una gran demanda de sang per a poder atendre totes les víctimes del sisme en els pròxims dies.

Ciutadans donen sang aquest dissabte a un dels punts habilitats a la ciutat de Marràqueix
Ciutadans donen sang aquest dissabte a un dels punts habilitats a la ciutat de Marràqueix / Abdelhak Balhaki (Reuters)

Turistes valencians al Marroc relaten la seua experiència

Alicia Esparza, valenciana natural d’Alboraia, es trobava en un alberg a la falda de la muntanya Toubkal en el moment del terratrémol, molt a prop de l'epicentre. “Estàvem dormint i de sobte ens vam despertar amb tot el moviment, sense saber què estava passant”, explica a l'equip d'À Punt Notícies, desplaçat al lloc dels fets.

Relata que els encarregats de l’alberg els van dur a una zona segura en un pàrquing exterior i els van donar tot el que necessitaven per a passar la nit. “La gent d’ací és espectacular. Érem clients, però és que ens han tractat com a germans”, afig Esparza.

Aitor Martín, que també anava en el mateix grup que Esparza assegura que una vegada passades les primeres hores de por, intentaran "gaudir tot el que siga possible" dels dies que encara estan pel Marroc.

L'altra cara de la moneda la conta Fatima, una marroquina que viu en una casa de Marràqueix que ha patit molts desperfectes. Acabava d'eixir al carrer en el moment del terratrémol. “Afortunadament, el meu fill no estava a casa, estava amb la meua germana. Si el meu fill arriba a estar ací, no sé què hauria passat”, conta.

“Ho he perdut tot, però done gràcies a Déu perquè el meu fill està viu i jo també. Això és el més important”, diu Fatima.

Cap víctima mortal espanyola

El ministre d'Afers Estrangers en funcions, José Manuel Albares, va informar dissabte i ha reconfirmat aquest diumenge que no consta cap ciutadà espanyol entre les víctimes mortals. A més, diumenge de matí l'executiu espanyol va enviar equips de salvament al Marroc per a ajudar en les tasques de cerca de supervivents, després que el país haja sol·licitat ajuda oficialment a Espanya.

El primer equip que ha aterrat al Marroc ha sigut un contingent de la Unitat Militar d'Emergència (UME), compost per 56 militars i quatre gossos preparats per a ajudar en les tasques de cerca i rescat dels supervivents.

A més, el Ministeri de l'Interior, conjuntament amb Protecció Civil i Emergències, està coordinant els serveis d'emergència de la Comunitat de Madrid per a enviar un segon equip de cerca i rescat. Fonts del Ministeri preveuen que l'equip podria eixir en les pròximes hores i unir-se al contingent de l'UME al Marroc.

Per la seua banda, el president de la Generalitat, Carlos ,Mazón ha indicat que els equips d'Emergències valencians "estan permanentment activats" i a disposició del govern d'Espanya, "que ha de ser qui ens coordine". A més, també ha assenyalat que ja "s'han activat els mecanismes de cooperació amb les distintes ONG", com Creu Roja, amb què el govern valencià està treballant "des del primer dia".

Solidaritat i ajuda internacional

Mandataris i governats de diferents parts del món han expressat solidaritat amb la població afectada i oferit ajuda al govern marroquí. Entre d'altres, destaquen la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen; el president rus, Vladímir Putin; el xinés, Xi Jinping; l'estatunidenc, Joe Biden, i el papa Francesc.

A més, la Presidència d'Algèria va expressar aquest dissabte la "plena disposició a prestar assistència humanitària i posar totes les seues capacitats materials i humanes en solidaritat amb el poble marroquí germà quan el Marroc ho demane", segons explica en un comunicat. I per això, el país ha obert el seu espai aeri, que va tancar el 2021 després de trencar les relacions diplomàtiques en acusar Rabat "d'accions hostils" en relació amb el conflicte del Sàhara. La decisió d'Algèria té com a objectiu facilitar l'arriba d'ajuda humanitària d'arreu del món a la zona afectada.

També et pot interessar

stats