Un informe alerta que l'Acord de París és insuficient per a aturar la crisi climàtica
L'expresident del panel d'experts de l'ONU diu que els compromisos internacionals són "massa escassos" i que "arriben massa tard".
L'expresident del panel d'experts de l'ONU sobre el clima, Robert Watson, adverteix en un informe que s'ha publicat aquest dimarts que els compromisos dels països per a reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle, en el marc de l'Acord de París, són clarament insuficients per a mitigar la crisi climàtica. L'Acord de París és el major pacte vinculant que existeix davant de la crisi climàtica, i estableix un pla d’acció mundial per a limitar el calfament global.
Watson, químic especialitzat en ciència atmosfèrica, va presidir durant cinc anys (fins al 2002) el grup intergovernamental d'experts sobre canvi climàtic de l'ONU (IPCC) i és coautor de l'informe The truth behind climate pledges ('La veritat després de les promeses del clima'). En el document, que ha difós aquest dimarts l'organització no governamental Universal Ecological Fund, assegura que els compromisos internacionals són "massa escassos" i denuncia que "arriben massa tard".
Aquest dilluns els Estats Units anunciaren que es retiraven de l'Acord de París. El president Donald Trump va anunciar el 2017 que Washington abandonava el pacte, encara que la petició no ha pogut formalitzar-se fins ara per qüestions contractuals del conveni.
"Fins i tot si tots els compromisos climàtics, que són voluntaris, s'arribaren a aplicar plenament, no s'arribaria ni a la meitat de l'esforç que es necessita per a frenar l'acceleració de la crisi climàtica", assenyala Watson.
Els experts adverteixen que si els països fracassen a reduir a la meitat les emissions de gasos d'efecte hivernacle en els pròxims deu anys, la xifra d'huracans, tempestes, incendis i inundacions podrà duplicar-se en nombre i intensitat, i també originar pèrdues econòmiques. Segons l'infome, vora el 75% dels 184 compromisos que contempla l'Acord del Clima són parcialment o totalment insuficients per a aturar el problema.
El document reconeix que els 28 països de la Unió Europea i altres set tenen previst reduir les emissions almenys en un 40% per al 2030, però adverteix que els principals emissors de gasos nocius mantindran la tendència actual. Més de la meitat de les emissions de gasos d'efecte hivernacle procedeixen de quatre països: la Xina (26,8%), els Estats Units (13,1%), l'Índia (7%) i Rússia (4,6%).