Una activista indígena liderarà la redacció de la nova constitució de Xile
La carta magna xilena serà la primera del país que contemplarà els drets de les persones indígenes, que suposen un 12% de la població, i acabarà amb l'anterior, de l'època de Pinochet
L’acadèmica, lingüista i activista indígena de l’etnia maputxe Elisa Loncon presidirà l'òrgan que crearà la nova Constitució de Xile i que substituirà l’actual carta magna, heretada de la dictadura de Pinochet.
A Loncon la van escollir 155 candidats, per majoria absoluta, en segona volta durant la sessió inaugural de la convenció que va tindre lloc a l’antic Congrés Nacional de la capital.
"Vull agrair a tot el poble de Xile per votar per una persona maputxe i dona per a canviar la història d'aquest país", va afirmar Loncon en ser escollida. La presidenta de l’òrgan va fer aquestes declaracions en idioma mapudungun i després en espanyol. Loncon ocupa un dels 17 escons reservats per a indígenes dins de la convenció.
La nova Constitució de Xile serà la primera en el món redactada per un òrgan paritari i la primera d’aquest país que contemplarà els pobles indígenes, que suposen el 12,8% de la població, però que mai havien sigut reconeguts en la llei fonamental.
L'elecció de Loncon és un acte simbòlic i històric, com a gest al feminisme i als pobles indígenes. Elisa Loncon es preveu que exercisca com a portaveu i moderadora del debat de la nova Constitució.
"Estem instal·lant una manera de ser plural, democràtica, participativa, pels drets de les nostres nacions originàries, pels drets de la mare terra, de les dones que van caminar en contra d'un sistema de dominació i dels xiquets", va declarar la presidenta de la convenció.
Entre els segells que vol imprimir Loncon a la nova Constitució està el de la plurinacionalitat perquè es reconeguen les llengües, les cultures i els territoris dels pobles originaris, segons va afirmar en entrevistes amb alguns mitjans els dies previs.