Una foto sobre les seqüeles de la guerra en els xiquets de Gaza guanya el World Press Photo

Retrata Mahmoud Ajjour, de 9 anys, que va perdre els dos braços en un atac israelià el març del 2024

"Mahmoud Ajjour, 9 anys", fotografia guanyadora del World Press Photo
'Mahmoud Ajjour, 9 anys', fotografia guanyadora del World Press Photo / Samar Abu Elouf

La fotògrafa palestina Samar Abu Elouf ha guanyat el premi Foto de l'Any del World Press Photo per una imatge d'un xiquet de 9 anys de Gaza que va perdre els dos braços en un atac israelià el març del 2024, i que va ser evacuat a Doha per a rebre tractament.

Segons va anunciar este dijous la fundació, amb seu a Amsterdam, Abu Elouf, que també va ser evacuada a la capital de Qatar, ha aconseguit capturar per al periòdic The New York Times la fotografia, que mostra el cost humà de la guerra i la importància del periodisme per a contar històries com la de Mahmoud Ajjour, el xiquet que protagonitza la imatge.

La fotografia es va prendre a Qatar, on Abu Elouf i Mahmoud comparteixen el mateix complex d'apartaments amb les poques persones de Gaza que han aconseguit eixir per a rebre tractament mèdic a ferides causades pels bombardejos i explosions. El xiquet va resultar greument ferit mentre fugia d'un atac israelià, i li van amputar els dos braços.

“Després de tornar per a urgir la família a continuar avant, una explosió li va arrancar un braç i li va mutilar l'altre”, ha explicat la fundació, que ha subratllat que el somni de Mahmoud és simple: “Vol aconseguir dos pròtesis i viure la seua vida com qualsevol altre xiquet”.

Mahmoud Ajjour, 9 anys
Mahmoud Ajjour, 9 anys / Samar Abu Elouf

L’edició d’enguany del concurs coincideix amb el setanta aniversari del World Press Photo i la directora executiva, Joumana El Zein Khoury, ha afirmat que “en mirar l'arxiu”, hi ha “massa imatges” com la de Mahmoud. “Estic eternament agraïda als fotògrafs que, malgrat els riscos personals i el cost emocional, registren estes històries per a donar-nos a tots l'oportunitat d'entendre, empatitzar i inspirar-nos a actuar”, ha assenyalat.

Este dijous també han sigut anunciats els dos finalistes. Una de les imatges es titula Encreuament nocturn, en la qual John Moore tracta de mostrar com un grup de migrants xinesos intenten entrar en calor sota una freda pluja a Campo, Califòrnia, després de travessar la frontera entre els Estats Units i Mèxic. “Íntima i quasi d'un altre món, mostra les complexitats de la migració a la frontera, sovint simplificada i polititzada en el discurs públic estatunidenc”, ha valorat la fundació.

'Encreuament nocturn'
'Encreuament nocturn' / John Moore

La segona imatge finalista és del mexicà Musuk Nolte (Panos Pictures, Fundació Bertha), autor de Sequera a l'Amazones, que mostra els efectes del canvi climàtic al llarg d'un riu que sobreviu a nivells d'aigua extremadament baixos. La fotografia mostra un jove que porta menjar a la mare al poble de Manacapuru, abans accessible en vaixell, però al qual, a causa de la sequera, ara s'accedeix després de caminar dos quilòmetres pel llit sec del riu. El contrast entre escenes seques, quasi desèrtiques, en la selva més gran del món, fa que la falta d'aigua se senta encara més intensament.

'Sequera a l'Amazones'
'Sequera a l'Amazones' / Musuk Nolte (Panos Pictures, Fundació Bertha)

També et pot interessar

stats