Una moció de censura i una vaga general intenten tombar el president de Corea del Sud després que decretara la llei marcial
El president Yoon Suk-yeol va activar durant unes hores la mesura excepcional, apel·lant a la infiltració de Corea del Nord en els grups d'oposició del parlament, sense complir els requisits constitucionals per a decretar-la
Corea del Sud s'ha situat en una zona de turbulències polítiques que ha fet entrar el país en una situació de màxima incertesa. L'oposició, els sindicats i bona part de la societat civil pressionen perquè dimitisca el president Yoon Suk-yeol, després que este dimarts va decretar durant unes hores per sorpresa la llei marcial. La mesura, inèdita des del 1980, va portar l'exèrcit i la policia a envoltar el parlament i fins i tot va motivar l'assalt a la cambra d'un grup de militars. Suk-yeol va justificar la mesura apel·lant a un suposat risc en l'orde constitucional. Acusa l'oposició de controlar el Parlament i de dur a terme activitats en favor de Corea del Nord.
El decret, comunicat per televisió, establia la prohibició de les activitats polítiques, el control dels mitjans de comunicació, les vagues i les concentracions que inciten al caos. També autoritzava els registres i les detencions sense orde judicial.
L'anunci es va topar immediatament amb el rebuig majoritari dels polítics opositors i, fins i tot, de la formació pròpia, el Partit del Poder Popular (PPP), que ha qualificat "d'errònia" la mesura i va prometre que col·laboraria per a detindre-la. La majoria dels 190 diputats que aconseguiren accedir a l'hemicicle (d'un total de 300 diputats) van votar en contra de la mesura, inclosos alguns del PPP.
Moció de censura
L'oposició ja ha presentat una moció per a destituir el president i vol iniciar un juí polític contra este i el seu ministre de Defensa. La iniciativa la lidera el Partit Demòcrata (PD), la principal força, que té la majoria de la cambra. Denuncien la declaració de la llei marcial com "una clara violació de la Constitució", perquè el president no va complir els requisits legals per a decretar-la, ja que la carta magna només la contempla en cas d'amenaça militar o d'orde públic i requereix el vistiplau de Parlament. El PD també acusa Suk-yeol de sedició, per haver facilitat l'accés de militars a la cambra i el fet que estos impediren l'entrada d'alguns membres del poder legislatiu.
Una vegada es presente la moció de destitució, l'Assemblea Nacional tindrà un termini de 72 hores per a votar-la, i per a aprovar-la seran necessaris els suports d'almenys 200 vots dels 300 possibles.
El ministre de Defensa presenta la dimissió
El ministre de Defensa de Corea del Sud, Kim Yong-hyun, ha posat el seu càrrec a disposició del president. En un comunicat s'ha mostrat disposat a "assumir la responsabilitat" i ha demanat disculpes als sud-coreans "per causar confusió i preocupació". "Tots els soldats van seguir les instruccions del Ministeri i tota la responsabilitat recau sobre mi", ha manifestat. Yong-hyun és un dels alts càrrecs que va suggerir el president que decretara la mesura extraordinària.
Manifestacions i vaga general contra Yoon Suk-yeol
L'aplicació de la llei marcial va congregar milers de persones enfront de l'Assemblea Nacional per a reclamar la dimissió del president, desafiant les ordes del comandament militar decretat sota la mesura excepcional. Parlamentaris i simpatitzants del PD van protagonitzar hores després una altra concentració enfront del Parlament per a reclamar, igualment, la dimissió de Suk-yeol.
La Confederació Coreana de Sindicats (KCTU), el major grup sindical del país, ha anunciat una vaga indefinida fins que el president assumisca la responsabilitat de la seua declaració de la llei marcial en la vespra i dimitisca.