Directes
Ara en la televisió
L'ALQUERIA BLANCA (17)
Ara en la ràdio
TERRITORI SONOR (reemissió)

Una operació policial deixa 16 persones mortes a Sri Lanka

El govern del país prohibeix l'activitat de dues organitzacions islamistes acusades dels atemptats.

Una operació policial deixa 16 persones mortes a Sri Lanka

La nit de divendres ha tornat a dur la violència a Sri Lanka. Almenys setze persones han mort a la ciutat de Kalmunai, a l’est del país. Segons la informació oficial, són sis presumptes terroristes i els seus familiars, sis xiquets i tres dones. Una altra persona, aliena a la família dels terroristes, hauria mort en l’incident, segons algunes fonts. Les morts haurien sigut en fer esclatar els terroristes diversos artefactes explosius.

Els fets van passar quan les forces de seguretat pretenien entrar a la casa on es refugiaven els que van morir. Inicialment hi hagué un tiroteig, sempre segons les forces policials.

L’actuació policial estava emmarcada en la recerca de persones presumptament vinculades amb el Daesh, el grup que va reivindicar els atemptats de diumenge passat.  De moment hi ha 70 detinguts, i la policia busca al voltant de 80 persones més.

Tot començà el Diumenge de Resurrecció, quan un grup de nou terroristes suïcides van fer-se esclatar en tres hotels de luxe de la capital del país, Colombo, en un hostal de la rodalia i en tres esglésies cristianes de Colombo, Negombo i Batticaloa. Una huitena explosió va tindre lloc en una urbanització de Colombo, quan la policia assetjava un grup de presumptes terroristes.

 

En total, 253 persones moriren i al voltant de 500 resultaren ferides en els atemptats més sagnants dels que s’han registrat en tot el món fins ara en aquest segle. Entre els morts hi havia dues persones de nacionalitat espanyola, María González i Alberto Chaves, una parella gallega que passava uns dies de vacances a Sri Lanka. Els cadàvers els repatriaren aquest divendres i la capella ardent quedà instal·lada a Padrón (la Corunya).

Ara el govern de Sri Lanka ha prohibit l’activitat de dues organitzacions islamistes fonamentalistes singaleses que, segons el president del país, Maithripala Sirisena, haurien col·laborat amb el Daesh per a fer els atemptats. El dirigent també ha dit que entre els terroristes que moriren divendres a la nit estava el fundador d'un dels grups radicals.

Els atemptats enfanguen la política

Els terroristes suïcides formaven part de famílies amb importants recursos econòmics i alt nivell formatiu. Al país s’ha arribat a parlar de presumptes relacions entre el pare de dos dels suïcides i polítics rellevants, segons fonts presents a Colombo.

Des de diumenge passat el govern singalés ha comés diversos errors. D’entrada, el  ministre de Sanitat va atribuir els atemptats a un grup islamista local, el National Tawheed Jamaath (NTJ), un grup que mai no ha dut a terme cap acte violent.

Dimecres, el ministre de defensa va contradir el seu col·lega. Els atemptats, segons ell, haurien estat obra d’un grup dissident del NTJ, grup del que va dir que ignorava el seu nom.

S’ha posat en dubte fins i tot l’afirmació del ministre de Defensa, en el sentit que l’atac era una venjança per l’atac a dues mesquites de Christchurch, a Nova Zelanda, el passat 17 de març, quan moriren mig centenar de persones. Un atac com el de diumenge a Sri Lanka no es prepara en un mes.

Però potser el més greu és que des del dia 11 d’abril els serveis d’intel·ligència singalesos tenien informació de la possible activitat de grups terroristes que estarien preparant alguna mena d’acció. Els comandaments militars asseguren que havien transmés eixa informació a diversos ministeris. Al seu torn, el president Maithripala Sirisena ha rebutjat les acusacions d’incompetència que s’han llançat sobre el responsable de Defensa i sobre la policia i ha declarat que “ni el director general de la policia ni el ministre de Defensa m’havien transmés cap alerta dels serveis d’intel·ligència”. 

Però l’inspector general adjunt de la policia de Colombo assegura que va informar diversos ministeris que l’agència d’intel·ligència de la Índia els havia alertat del que es preparava. Eixa informació procedent de la intel·ligència índia fins i tot donava el nom del presumpte autor intel·lectual dels atacs, Mohammed Cassim Mohammed Zaharan, i apuntava els objectius: diverses esglésies catòliques i l’ambaixada índia a Colombo. A l’ambaixada no hi hagué atac, però la resta de la informació es va revelar correcta.

També et pot interessar