Directes
Ara en la televisió
A LA SACA

Una persona tetraplègica torna a caminar gràcies a un implant que connecta el cervell i la medul·la espinal

Gert-Jan, de 40 anys, va patir un accident de bicicleta fa deu anys que li va provocar una lesió de medul·la i que el va deixar paralitzat

Gert-Jan, de 40 anys, ha tornat a caminar gràcies a un implant que connecta el cervell i la mèdula espinal / EPFL

Un equip internacional de científics ha anunciat aquest dimecres, en un article publicat en la revista Nature, que un home tetraplègic ha tornat a caminar “de forma natural” gràcies a la instal·lació d'un “pont digital” que connecta el cervell amb la medul·la espinal. “Hem creat un implant sense cables entre el cervell i la medul·la usant la tecnologia d’interfície cervell-computadora que transforma el pensament en acció”, ha explicat el professor de l’Escola Politècnica Federal de Lausana (Suïssa), Grégoire Courtine.

Gert-Jan, de quaranta anys, va patir un accident de bicicleta fa deu anys que li va provocar una lesió de medul·la i que el va deixar paralitzat. Ara, aquest pont digital entrenat amb un sistema complex d’intel·ligència artificial li ha permés recuperar el control dels moviments, estar dret, caminar i fins i tot pujar escales. “El simple plaer de poder compartir una cervesa dret amb els amics representa un canvi significatiu en la meua vida”, ha celebrat. 

Els científics han detallat que aquest pont digital està format per dos implants electrònics en la regió del cervell que s’encarrega de controlar el moviment de les cames i que descodifiquen els senyals generats quan es pensa a caminar. També connecten un neuroestimulador sobre la medul·la espinal que s’encarrega de controlar de les cames. Gràcies a algoritmes basats en la intel·ligència artificial, les intencions de moviment es descodifiquen en temps real a partir dels senyals del cervell. Posteriorment, aquestes intencions es converteixen en seqüències d’estimulació a la medul·la que, alhora, activen els músculs per a aconseguir el moviment que es desitja. Com a novetat, el pont no té cables, cosa que permet que el pacient es moga de forma independent. 

Els investigadors han explicat en la publicació que la rehabilitació li ha permés a Gert-Jan recuperar funcions neurològiques que havia perdut des de l'accident i fins i tot apunten que aquesta “reparació digital” de la medul·la podria haver impulsat la creació de noves connexions nervioses. 

Ciència

També et pot interessar