La Unió Europea aprova la Declaració de Granada, sense acord en política migratòria

L'oposició de Polònia i Hongria sobre migració i asil ha impedit aprovar una declaració final en la cimera espanyola

Foto de família de la cimera de la UE en Granada / Miguel Ángel Molina (Efe)
Foto de família de la cimera de la UE en Granada / Miguel Ángel Molina (Efe)

L'oposició de Polònia i Hongria al pacte de la Unió Europea (UE) sobre migració i asil ha impedit aprovar en la cimera informal de Granada una declaració final sobre migració amb el suport de tots els estats membres. En lloc d'això, el president del Consell Europeu, Charles Michel, ha publicat el seu propi text sobre aquest assumpte, segons han indicat fonts comunitàries.

No obstant això, els líders dels vint-i-set estats membres sí que han aprovat una declaració conjunta sobre la resta de qüestions abordades en la cimera informal celebrada aquest divendres a la ciutat andalusa. Al marge de la migració, no inclosa en la Declaració de Granada, els líders dels Vint-i-set han abordat temes com l'ampliació del club comunitari amb la futura entrada de nous estats membres.

El debat migratori a Granada ha tingut lloc després que els països de la Unió Europea aconseguiren el dimecres un acord sobre el Reglament de Crisi, l'última peça del Pacte europeu de migració i asil que els estats encara no havien pactat. S'enfila així el tancament de la reforma que la UE va començar a preparar fa quatre anys.

Per a tirar avant l'acord no era necessària la unanimitat de tots els països. Polònia i Hongria hi van votar en contra i en els últims mesos han criticat que les decisions sobre migració entre els països de la UE es prenguen per majoria qualificada i no per unanimitat. De fet, el primer ministre hongarés, Viktor Orbán, ha criticat hui mateix a Granada que la UE ha "violat" i "forçat" Hongria i Polònia a acceptar els recents acords sobre el pacte de migració i asil, ja que van ser aprovats sense el seu vistiplau.

També ha parlat el primer ministre de Polònia, Mateusz Morawiecki, que ha expressat rebuig a les "conclusions" de la trobada. "Soc el primer ministre de la República de Polònia. Soc responsable de la seguretat de Polònia i dels seus ciutadans. Per tant, com a polític responsable, rebutge oficialment tot el paràgraf de les conclusions de la cimera sobre migració", ha comunicat Morawiecki en la xarxa social X.

Després de l'acord dels països, serà necessari negociar amb l'Eurocambra, colegislador de la UE juntament amb els estats membres, per a aconseguir un pacte definitiu sobre el paquet legislatiu migratori i que aquest siga adoptat i puga entrar en vigor.

El dijous, en una reunió celebrada en els marges del cimera de la Comunitat Política Europea a Granada, el Regne Unit, Itàlia, Països Baixos, França, Albània i la Comissió Europea han acordat un pla de huit punts per a cooperar contra la immigració irregular i les bandes que promouen el tràfic de persones, inclosa la intenció de "detindre totes les embarcacions involucrades" en el transport il·legal de persones migrants.

També et pot interessar

stats