Directes
Ara en la televisió
À PUNT NOTÍCIES NIT

La Unió Europea farà de mediadora per a resoldre el conflicte al Mediterrani oriental

Grècia i Xipre han denunciat la presència militar de Turquia en aigües disputades per a dur a terme una prospecció sísmica.

Imatge d'arxiu d'un vaixell turc escortat per una fragata al Mediterrani oriental. / Murad Sezer (Reuters)

La tensió al Mediterrani oriental continua en augment arran de la decisió de Turquia d'iniciar una prospecció sísmica amb presència militar en aigües disputades al nord de Xipre a l’agost. D'acord amb el govern grec, aquesta operació és il·legal, una opinió compartida per l'executiu xipriota.

Cal recordar que l'illa de Xipre està dividida en dos des de 1974, per un costat la República de Xipre, membre de la Unió Europea, controla el sud de l'illa però reclama tot el territori, i per l'altra la República Turca de Xipre del Nord, només reconeguda internacionalment pel govern turc i amb una majoria ètnica turca i no grega com a fruit de la guerra civil.

Els moviments del vaixell de prospecció sísmica turc han estat qualificats de "provocacions" per part del govern grec, la qual cosa ha tensat la relació entre tots dos membres de l'OTAN. En aquesta línia, el ministeri d'Afers Estrangers de Grècia considera que l'activitat turca a les aigües disputades amenacen "la pau i la seguretat de la regió".

Des d'Ankara, però, es defensa que actuen d'acord amb la llei de la mar de l'ONU i que hi ha mapes que intenten "empresonar" Turquia al continent.

La Unió Europea ha imposat sancions a Turquia per a donar suport als seus membres i hi ha convocada una reunió el 24 i el 25 de setembre amb l'objectiu de desescalar la tensió al Mediterrani oriental. El president del Consell Europeu, Charles Michel, que presidirà la reunió, s'ha reafirmat en el compromís de la Unió Europea amb "la sobirania grega i xipriota".

Fonts del partit que governa Turquia, l'AK liderat per Erdogan, han alertat que més sancions per part de la Unió Europea impossibilitarien la cooperació amb Ankara pel que fa a la migració. Milions de refugiats sirians i d'altres nacionalitats continuen a Turquia, que ha demanat més finançament europeu per a evitar que migren a territori europeu.

També et pot interessar