Directes
Ara en la televisió
A LA SACA
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR (reemissió)

La Unió Europea i el G7 acorden un quart paquet de sancions a Rússia

L’objectiu és deixar d’alimentar la dependència energètica i cercar les elits properes a Putin

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, durant la roda de premsa posterior a la reunió informal de líders de la Unió Europea que ha tingut lloc a Versalles / Sarah Meyssonnier (Reuters)

Els líders de la Unió Europea han decidit aquest divendres imposar un quart paquet de sancions a Rússia com a resposta a la invasió d'Ucraïna. Així, han acordat l'augment de la pressió econòmica contra el Kremlin juntament amb els socis del G7 ―els Estats Units, el Canadà, el Japó i el Regne Unit.

Així ho ha anunciat la presidenta de la Comissió Europea (CE), Ursula von der Leyen, en un comunicat després de la cimera informal de caps d'Estat i de govern celebrada aquest dijous i divendres al palau de Versalles (París).

Von der Leyen ha denunciat que malgrat les repetides ofertes d'Ucraïna, Rússia no mostra "cap voluntat de participar seriosament en negociacions" i que la seua "despietada" invasió d'Ucraïna no només no cessa sinó que "la població civil està sent atacada implacablement, inclús en escoles, edificis d'apartaments i hospitals". A més, "els corredors humanitaris encara no estan oberts o estan sent atacats i només escoltem noves mentides i falses acusacions", ha afegit la presidenta de la CE.

Per tant, han pres les següents mesures: Primer, es negarà a Rússia l'estatus de nació més afavorida en els mercats de la UE, cosa que comporta la revocació d'importants beneficis dels quals gaudeix Rússia com a membre de l'Organització Mundial del Comerç (OMC).

També es treballarà per a suspendre els drets de participació de Rússia en les principals institucions financeres multilaterals, inclosos el Fons Monetari Internacional i el Banc Mundial. La idea és assegurar-se que Rússia no puga obtindre finançament, préstecs o qualsevol altre benefici d'aquestes institucions "perquè no pot violar greument el dret internacional i, al mateix temps, esperar beneficiar-se dels privilegis de ser part de l'orde econòmic internacional".

Després, els Vint-i-set continuaran pressionant les elits russes pròximes a Putin, així com a les seues famílies i facilitadors. I per a fer-ho els ministres de Finances, Justícia i Interior del G7 es reuniran la setmana vinent per a coordinar el grup de treball que van establir per a atacar als aliats de Putin.

D'altra banda, la UE vol assegurar-se que Rússia i les seues elits no puguen usar criptoactius per a eludir les sancions, i també es prohibirà l'exportació de qualsevol article de luxe de la UE a Rússia, com a colp directe a l'elit russa. "Aquells que sostenen la maquinària de guerra de Putin ja no haurien de poder gaudir del seu luxós estil de vida mentre les bombes cauen sobre persones innocents a Ucraïna", ha afirmat Von der Leyen.

A més, la UE prohibirà la importació de productes clau en el sector rus del ferro i l'acer per "privar-lo de milers de milions d'ingressos de les exportacions i garantir que la ciutadania europea no finança la guerra de Putin".

Finalment, Brussel·les proposarà una gran prohibició de noves inversions europees en el sector energètic rus per no alimentar la dependència energètica que es vol deixar arrere.

Fins ara, la UE ja havia imposat una prohibició de subministrar a Rússia productes de doble ús (civil i militar) i havia posat en marxa altres sancions, però segons el president de la Comissió de Comerç Internacional del Parlament Europeu, Bernd Langeara ha considerat que ara s'ha fet “un pas més” amb la intenció de revocar-li l'estatus de nació més afavorida.

Guerra a Ucraïna

També et pot interessar