Directes
Ara en la televisió
ATRAPA'M SI POTS
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR (reemissió)

La Unió Europea invertirà 200.000 milions d'euros en intel·ligència artificial amb diners públics i privats

La presidenta de la Comissió Europea assegura que la carrera per la IA "no ha fet més que començar"

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen / Reuters

La Unió Europea mobilitzarà 200.000 milions d'euros per a la intel·ligència artificial (IA) amb l'aportació de diners públics, que se sumaran als 150.000 milions compromesos per un grup d'empreses europees, segons ha traslladat este dimarts la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen.

Un anunci que arriba un dia després que el grup d'inversors liderat pel magnat Elon Musk haja oferit més de 94.500 milions d'euros —al canvi, 97.400 milions de dòlars— per comprar l'empresa sense ànim de lucre que controla OpenAI, una de les firmes líders en intel·ligència artificial del món, segons va informar este dilluns el diari The Wall Street Journal.

En la seua intervenció en l'última jornada de la cimera sobre la IA celebrada a París, Von der Leyen ha explicat que la Iniciativa Europea d'Inversions completarà amb 50.000 milions les inversions de més de seixanta companyies que han llançat la Iniciativa Europea de Campions de la IA. "El poder computacional requereix un capital financer substancial immediat", ha destacat.

Les gigafactories, clau en el desenvolupament de la IA

Este paquet de 200.000 milions d'euros inclou un nou fons europeu de 20.000 milions per a gigafactories, unes infraestructures que es consideren necessàries per a permetre que els nous models més complexos d'esta tecnologia es desenvolupen en obert i de manera col·laborativa.

Es projecta la construcció de quatre d'eixes gigafactories a la Unió Europea, especialitzades a entrenar futurs models que requeriran una infraestructura informàtica major per a aconseguir avanços en dominis específics, com la medicina o la ciència, i comptarà amb vora 100.000 xips d'última generació.

La carrera per la IA "no ha fet més que començar"

Von der Leyen ha desmentit la idea que la Unió Europea ja ha perdut la carrera per la IA que lidera els Estats Units i, a una certa distància, la Xina. "No hi estic d'acord, perquè eixa carrera no ha fet més que començar", ha assenyalat, abans de subratllar que l'adopció d'esta tecnologia en molts àmbits està en una fase inicial.

També ha assenyalat que la UE ha de centrar-se en aplicacions complexes i utilitzar la seua tecnologia industrial i les seues dades. Per això, vol reunir "talents de diferents països, sectors i orígens", seguint el model cooperatiu que tan bons resultats ha donat en la ciència.

A més, la presidenta de la Comissió Europea ha defés una IA europea que s'assente en el codi obert, perquè això permet "avançar molt més ràpid" que quan és propietat exclusiva d'una empresa. L'objectiu és que totes les empreses tinguen accés a la potència de càlcul que necessiten per a posar en pràctica els seus projectes i que les noves supercalculadores passen a una escala superior, perquè amb elles es podran entrenar grans models.

En un comunicat, la presidenta del Banc Europeu d'Inversions (BEI), Nadia Calviño, ha celebrat esta iniciativa conjunta del ministeri que dirigeix amb la Comissió Europea per a invertir diners públics en la IA, "un motor clau de la innovació i la productivitat a Europa".

Unió Europea Tecnologia

També et pot interessar