La Unió Europea tracta la crisi de l’energia i el suport a Ucraïna en l’última cimera de líders de l’any
També es parlarà sobre transició ecològica, despesa militar, cooperació industrial i els reptes que planteja la nova legislació nord-americana contra la inflació, entre d'altres
Els caps d’estat o govern de la Unió Europea celebren aquest dijous l’última cimera del 2022 en què abordaran, entre altres temes, la manera de respondre als alts preus de l’energia i les conseqüències per a llars i economia; i el manteniment del suport a Ucraïna en el context de l’enduriment dels atacs a les infraestructures crítiques per part de Rússia.
La reunió, d'un sol dia, inclourà també un debat sobre seguretat i defensa en què passaran revista als esforços per a impulsar les capacitats europees i un debat estratègic sobre el veïnatge sud i les relacions transatlàntiques.
El ministre d'Assumptes Europeus de Txèquia (que ocupa la presidència fins a final de mes), Mikulas Bek, ha explicat aquest dimecres als diputats i diputades de l'Eurocambra els principals temes de l'agenda de la cimera. Pel que fa a la crisi energètica, ha dit que el Consell Europeu examinarà els avanços assolits en l’aplicació de les conclusions d’octubre relatives “als alts preus d’energia que afecten totes les empreses i tots els europeus”, i debatrà els efectes d’aquest encariment en el teixit industrial. Així mateix, parlarà de què fer per a mantindre la competitivitat i desenvolupar el lideratge tecnològic en la transició verda.
En aquest sentit, el president espanyol, Pedro Sánchez, aprofitarà la reunió per intentar convéncer els homòlegs d’Alemanya i els Països Baixos, Olaf Scholz i Mark Rutte, d’abandonar les reserves a rebaixar el límit al preu del gas i accedir a introduir una referència dinàmica que permeta frenar l’escalada de preus en el mercat europeu.
Segons el govern, després de la manca d’acord en la reunió de ministres d’Energia aquest dimarts, de la cimera ha d’eixir una solució amb un mandat “fort” i un missatge “clar” que cal arribar a un acord per instar els ministres d’Energia a resoldre els detalls tècnics que bloquegen la intervenció en el mercat dilluns vinent.
Pel que fa a Ucraïna, Bek, ha indicat que tenen previst condemnar els atacs russos “com un crim que no pot quedar impune” i que demanaran que s’intensifique el subministrament d’ajuda humanitària a Ucraïna i l’assistència per a la infraestructura física del país. En aquesta reunió intervindrà telemàticament en president ucraïnés Volodímir Zelenski.
Michel fa una crida a la unitat
Per la seua banda, el president del Consell Europeu, Charles Michel, ha apel·lat a la "unitat" per a afrontar les oportunitats i els reptes actuals, i ha afirmat que la reforma del mercat elèctric serà una de les fites més importants del 2023.
Sobre seguretat i defensa, ha indicat que el cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell, tindrà ocasió d'assenyalar les mancances de la UE en "capacitats crítiques" de defensa i en la necessitat, per tant, d'anar a la despesa militar conjunta i a més cooperació industrial.
Von der Leyen, per la transformació ecològica
També amb vista a la reunió, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha convidat els líders europeus a debatre un pla de quatre punts en vista dels alts preus de l'energia i per a respondre als reptes que planteja la nova legislació nord-americana contra la inflació.
Sobre aquest tema adverteix que "corre el risc de desnivellar el camp de joc i discriminar les empreses europees", per això proposa continuar treballant amb l'administració nord-americana i esmenta com a possible solució la creació d’"un club de matèries primeres per a superar el monopoli de la Xina".
D'altra banda, indica que la UE ha d'ajustar les seues normes sobre ajudes d'estat per a facilitar la inversió pública així com impulsar la inversió pública europea per a accelerar la transició ecològica i "intensificar el desplegament d'energies renovables".