La Unió Europea i Ucraïna firmen una ajuda de 18.000 milions d'euros per a 2023
La UE acorda el desemborsament d'altres 500 milions per a donar armes a l'exèrcit ucraïnés i pressiona Alemanya perquè autoritze l'enviament de tancs Leopard 2
La Unió Europea i Ucraïna han firmat un memoràndum d'entesa per a proporcionar a aquest país una ajuda macrofinancera de 18.000 milions d'euros al llarg de 2023, el primer pagament dels quals, de 3.000 milions d'euros, es realitzarà aquesta setmana.
Per a això, la CE acudirà als mercats a fi de captar els 18.000 milions d'euros en emissions de deute amb l'aval del pressupost comunitari que seran transferits a Kíiv en forma de préstecs a llarg termini amb condicions favorables a canvi de reformes per a reforçar el seu estat de dret.
A més, els ministres d'Afers Estrangers de la Unió Europea han acordat un nou desemborsament de 500 milions d'euros per a finançar l'enviament d'armes a Ucraïna, el seté des que Rússia va iniciar la seua invasió. Des del passat 24 de febrer la UE ha destinat 3.600 milions a aquest objectiu.
També s'ha acordat el desemborsament de 45 milions d'euros per a entrenar en territori comunitari 15.000 soldats ucraïnesos durant els pròxims dos anys.
Els ministres han arribat a un acord polític per a mobilitzar aquesta quantitat a favor d'Ucraïna procedent del Fons Europeu de Suport a la Pau.
Pressió sobre Alemanya perquè autoritze l'enviament de tancs
La decisió es va produir al mateix temps que es pressiona Alemanya perquè autoritze l'enviament dels seus tancs Leopard 2 que demana Kíiv per a poder enfrontar-se a Rússia.
La pressió sobre Alemanya augmenta cada dia que passa. Fins i tot en el mateix govern de coalició alemany, entre socialdemòcrates, verds i liberals, hi ha discrepàncies i això amenaça de trencar la unitat de l'executiu.
Polònia és el país que, amb més insistència, demana a Berlín el vistiplau necessari per a poder enviar els tancs de fabricació alemanya a un país tercer. Fins i tot, ha anunciat que vol crear una coalició d'estats que disposen del Leopard 2 i fer-ne un enviament conjunt a Ucraïna.
El primer ministre polonés, Mateuzs Morawiecki, ha assegurat que l'enviament es faria, fins i tot, sense l'autorització específica d'Alemanya.
Tot i això, ha afegit que sol·licitarà formalment llum verda per a reexportar aquest armament. El ministre de Defensa alemany, Boris Pistorius, per la seua part ha avançat que molt prompte prendrà una decisió sobre aquest enviament.
Pistorius s'entrevista aquest dimecres a Berlín amb el secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, una cita en què l'enviament dels tancs Leopard estarà damunt de la taula.
Els països bàltics i fronterers amb Rússia també han tornat a pressionar a Berlín. "Alemanya és el motor d'Europa, un gran soci a la UE i té també una responsabilitat particular. Espere que no hi haja una certa ambivalència en aquesta decisió sobre els tancs", ha afegit el ministre estonià, Urmas Reinsalu.