Directes
Ara en la televisió
BON DIA COMUNITAT VALENCIANA
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL MATÍ

Qui va sabotejar els gasoductes Nord Stream?

Alemanya posa en quarantena les noves informacions que apunten a un grup ucraïnés, setmanes després que altres assenyalaren els EUA

Fuita de gas del gasoducte Nord Stream 2 enfront de Bornholm, Dinamarca, mar Bàltic / Comandament de Defensa de Dinamarca (Efe)

Les misterioses explosions que van inutilitzar els gasoductes germanico-russos Nord Stream 1 i 2, infraestructura clau en l'aprovisionament energètic de la Unió Europea, continuen sumant elements d'intriga. Si fa unes setmanes el premi Pulitzer Seymour Hersh acusava els Estats Units del presumpte sabotatge, citant una font anònima, ara una investigació de The New York Times i diversos mitjans alemanys assenyalen una cèl·lula terrorista ucraïnesa, suposadament desvinculada del govern de Kíiv.

Berlín s'ha pronunciat contra la temptació d'adoptar "conclusions precipitades". El ministre de Defensa alemany, Boris Pistorius, ha insinuat que no cal descartar que puga acabar descobrint-se una "acció sota una falsa bandera", és a dir, per a amagar la veritable autoria. "No ens plantejarem les possibles repercussions en les nostres relacions amb Ucraïna sobre la base d'aquestes investigacions", ha declarat a la ràdio pública Deutschlandfunk.

The New York Times i diversos mitjans alemanys, inclosa la televisió pública ARD, citen fonts de la intel·ligència estatunidenca per a atribuir-ne ara l'autoria al presumpte grup ucraïnés, del qual no es donen molts detalls. Només el fet que eren sis persones (un capità, dos bussos, dos assistents de busseig i una doctora) que llogaren amb passaports falsos l'embarcació amb què suposadament posaren els explosius.

La investigació alemanya, que reconstrueix com es van fer suposadament les voladures, assegura haver identificat la nau en una empresa de lloguer d'embarcacions amb seu a Polònia, propietat de dos ciutadans ucraïnesos. Segons aquesta versió, l'equip es va fer a la mar el 6 de setembre des del port alemany de Rostock (nord), passant per la península de Darss (al nord-est) i l'illa danesa de Christianso. En una de les taules del iot, que va es va tornar a l'empresa propietària sense ser netejada, s'haurien trobat petjades d'explosius.

Un premi Pulitzer assenyala els Estats Units

Els països riberencs del Bàltic sempre han afirmat que les fuites dels gasoductes van ser un sabotatge deliberat. Des de Rússia, que reclama participar en la investigació sobre els fets, es relacionen les noves informacions amb "un intent coordinat de desviar l'atenció". El portaveu del Kremlin s'ha mostrat "perplex" de veure "com les autoritats dels Estats Units volen assumir qualsevol cosa sense una investigació". "No només és estrany, és un crim monstruós", ha declarat.

Fa unes setmanes la Casa Blanca va desmentir amb un comunicat les informacions periodístiques de Seymour Hersh, publicades en The New York Post, sobre la presumpta responsabilitat dels EUA en l'atac als gasoductes. Hersh va assenyalar com a autors busos de la Marina estatunidenca que, suposadament, haurien col·locat explosius durant les maniobres Baltops 22 de l'OTAN i que hauria detonat Noruega.

La motivació de Washington, segons Hersh, era forçar el compromís d'Alemanya contra la importació de gas rus a través de les canonades, per a reforçar la resposta contra Rússia contra la invasió d'Ucraïna, ja que suposadament no es fiava de Berlín, per l'alta dependència del carburant de Moscou.

Des de Rússia sempre s'ha suggerit el presumpte interés dels Estats Units en la maniobra, per a proveir de gas liquat la UE, en substitució del carburant rus, i assegurar la unitat dels socis europeus en la reacció contra Moscou pel conflicte ucraïnés.

També et pot interessar