Vaga general a França per a exigir pujades salarials que compensen la inflació
Els sindicats volen paralitzar el país amb una parada total de 24 hores que anirà acompanyada de 140 manifestacions en protesta per la pèrdua de poder adquisitiu
França desperta aquest dimarts en una jornada de vaga general interprofessional convocada durant 24 hores per diversos sindicats i liderada per la Confederació General del Treball (CGT) per a reclamar pujades salarials. La protesta, reflex del malestar social entre la ciutadania per l'encariment desorbitat dels preus al país, suposa una continuació de la iniciada a finals de setembre en diverses refineries franceses, que s'estén ara a altres sectors productius.
Més enllà de l'energia, amb moltes gasolineres sense carburant, les parades, que van acompanyades de vora 140 manifestacions per tot el país, es deixaran sentir també en el transport públic, en l'educació i en la sanitat. Els sindicats volen paralitzar el país i exigir un increment dels salaris que compense la inflació, que a França se situa en el 5,6%.
En el transport per ferrocarril, els problemes més grossos estaran en els trens de rodalia de París i en els regionals, ja que entre aquests últims només circulen la meitat, segons les previsions de la companyia estatal SNCF. En els serveis de llarg recorregut l'impacte serà molt inferior, sobretot als trens d'alta velocitat, perquè funcionen quasi normalment, i el mateix que passa en les línies internacionals. En les connexions entre França i Espanya, el trànsit estarà "lleugerament alterat", d'acord amb l'SNCF. Els sindicats asseguren que la vaga està sent un èxit i que la plantilla està secundant-la de manera massiva.
Pel que fa a l'àmbit educatiu, moltes famílies no poden portar les criatures a les guarderies per falta de personal i també s'espera la cancel·lació de classes en primària, en secundària i, en particular, en els liceus professionals.
En el comunicat de la convocatòria de la vaga que signen la CGT Força Obrera (FO), la Federació Sindical Unitària (FSU), Solidaris i quatre organitzacions juvenils es demana la mobilització "per a l'augment dels salaris, de les pensions i dels subsidis socials i la millora de les condicions de vida i d'estudis".
Aquesta jornada de vaga marca un punt clar de continuïtat amb la que es va celebrar el 29 de setembre, que no va tindre un gran seguiment, encara que des d'aleshores la situació ha empitjorat de manera ostensible per al govern d'Emmanuel Macron. En primer lloc, perquè el bloqueig durant tot aquest temps de la protesta ha deixat sense combustible moltes refineries (quasi la tercera part estan desproveïdes, d'acord amb l'executiu gal). En la resta, la venda està limitada a trenta euros. Una mancança que nota tota la ciutadania que utilitza vehicles particulars. A més, l'oposició d'esquerres ha incrementat la pressió amb una manifestació que diumenge va traure diverses desenes de milers de persones al carrer per a exigir mesures compensatòries per la pèrdua de poder adquisitiu.