València i Barcelona exigeixen solucions urgents a la Unió Europea davant la crisi humanitària a Lesbos
Els consistoris apel·len al principi de solidaritat i s'ofereixen per a contribuir a protegir i acollir xiquets i xiquetes que necessiten "refugi i seguretat".
Aquest dissabte la policia grega ha reprimit amb gasos lacrimògens una protesta de persones refugiades organitzada davant el nou camp que s'està alçant a l'illa de Lesbos.
El nou recinte allotjarà les persones que s'han quedat sense sostre després de l'incendi que va devastar el campament de Mória i, segons ha informat el govern grec, aquest dissabte ja s'han començat a fer proves diagnòstiques ràpides de Covid-19 perquè les persones que donen positiu siguen aïllades en una àrea de quarantena que ja està preparada.
Ara com ara, no ha quedat clar quina és la capacitat total que tindrà aquest nou centre, dissenyat a manera d'alberg temporal, perquè Atenes manté els seus plans d'alçar-ne un de definitiu, que estarà tancat i amb eixides controlades dels residents.
Davant aquesta crisi humanitària, l'Ajuntament de València ha exigit millor coordinació i solucions en la crida conjunta amb Barcelona i Amsterdam que han fet a les autoritats europees i estatals.
Les tres ciutats han posat l'accent en la situació dels menors no acompanyats a Lesbos i han aplaudit la decisió d'onze estats membres de la Unió Europea de reubicar 1.600 d'aquests menors. En la carta oberta, aquests consistoris apel·len al principi de solidaritat i s'ofereixen per a contribuir a protegir i acollir xiquets i xiquetes que necessiten "refugi i seguretat".
En aquesta línia, l'alcalde de València, Joan Ribó, ha recordat que València és ciutat refugi des de 2015 i ha considerat essencial que el govern espanyol done una resposta ferma.
Pel que fa a l'Ajuntament de Barcelona, el consistori ha oferit un equipament municipal amb capacitat per a 55 persones refugiades dirigit especialment a famílies amb menors.
A aquestes famílies també se'ls orientaria amb assessorament jurídic especialitzat perquè puguen entrar en el programa estatal d'asil.
Pel que fa a les autonomies, la Generalitat de Catalunya ha oferit acollir "un mínim de 120 persones" refugiades damnificades per l'incendi a Lesbos.
En l'àmbit parlamentari, EH Bildu ha presentat una proposició no de llei en el Congrés i insta el govern a garantir el dret d'asil dels refugiats del campament de Mória.