Veneçuela deté dos espanyols als quals acusa de tindre vincles amb el CNI

Espanya desmenteix i rebutja "qualsevol insinuació" d'estar implicada en una operació política a Veneçuela

José María Basoa Valdovinos i Andrés Martínez Adasme, els dos detinguts a Veneçuela
José María Basoa Valdovinos i Andrés Martínez Adasme, els dos detinguts a Veneçuela / Canal Telesur

El ministre de l'Interior de Veneçuela, Diosdado Cabello, ha manifestat este dissabte a la nit que Espanya "anava a subministrar mercenaris" per a una suposada operació —dirigida pels Estats Units— contra el país, per la qual estan detinguts dos ciutadans espanyols, tres estatunidencs i un txec, que tenien com a objectiu dur a terme actes “terroristes”, entre estos assassinar el president Nicolás Maduro.

"Els Estats Units dirigeixen esta operació, Espanya és qui havia de subministrar els mercenaris estrangers per a la realització d'esta operació", ha dit en una entrevista al canal Telesur.

Segons Cabello, el Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI) espanyol "anava a col·locar", en la presumpta operació uns "mercenaris d'origen francés", la "missió dels quals era prendre" l'Aeroport Internacional de Maiquetía, a Caracas.

Espanya nega cap vinculació amb el CNI

No obstant això, el Ministeri d'Afers Estrangers d'Espanya ha desmentit que els dos detinguts —identificats com Andrés Martínez Adasme i José María Basoa Valdovinos— siguen del CNI, com ha assegurat el ministre de l'Interior veneçolà, encara que de moment no han pogut precisar més detalls sobre les detencions. "Espanya desmenteix i rebutja qualsevol insinuació d'estar implicada en una operació política a Veneçuela. El govern ha constatat que els detinguts no formen part del CNI ni de cap altre organisme estatal. Espanya defén una solució democràtica i pacífica de la situació a Veneçuela", ha manifestat este diumenge de matí el Ministeri d'Afers Estrangers.

En paral·lel, l'ambaixada espanyola va enviar dissabte a la nit una nota verbal al govern de Veneçuela en què demana accés als detinguts, amb la finalitat de verificar-ne la identitat i la nacionalitat, “saber de què se'ls acusa exactament” i que puguen rebre l'assistència necessària. A més, des del govern d'Espanya han assegurat que l'ambaixada vetlarà en tot moment "per la protecció i els drets de qualsevol espanyol detingut a Veneçuela".

Familiars dels dos detinguts, tots dos de Bilbao, havien denunciat davant de l'Ertzaintza la seua desaparició dilluns passat i va ser la policia basca la que va esbrinar que havien sigut detinguts. A més, el pare de Martínez, ha explicat que, des de principis de mes, s'havia perdut el contacte amb ells, per la qual cosa es van publicar alertes en les xarxes socials. Segons ha informat el departament basc de Seguretat, les famílies de tots dos homes van acudir a una comissaria de l'Ertzaintza el dilluns per a denunciar que havien viatjat a Veneçuela i que "feia dies que no podien contactar amb ells".

La policia basca va realitzar "les gestions oportunes", segons estes fonts, i va saber que tots dos havien sigut arrestats, la qual cosa es va transmetre a totes dos famílies, si bé no s'ha indicat el motiu de les detencions.

Veneçuela veu vincles amb Machado i “bandes criminals”

Per a Cabello, era “previsible” que el govern espanyol negara eixos suposats "vincles" de tots dos subjectes, qui —va assegurar— han admés "ser dels organismes d'intel·ligència d'Espanya, en este cas del CNI". "Espanya dirà que no, és lògic (...) eixes persones estan confessant la seua participació activa", ha reiterat.

A més, ha assegurat que els dos homes tenen "connexions" amb "grups polítics a Veneçuela", amb "bandes criminals" i amb el militar estatunidenc Wilber Josep Castañeda —detingut l'1 de setembre al país caribeny—, a qui el ministre va assenyalar com a "cap de l'operació".

També ha afirmat que darrere de l'operatiu "està la senyora María Corina Machado", principal valedora de l’excandidat presidencial de l'oposició majoritària, Edmundo González Urrutia, exiliat des del 8 de setembre a Espanya, on va demanar asil en considerar que al país del Carib patia persecució política i judicial.

Estos fets arriben enmig d’una crisi diplomàtica oberta després que el Congrés —a iniciativa del PP— haja aprovat que es reconega l’opositor Edmundo González com a president electe del país dimecres.

També et pot interessar

stats