23 anys de l'11S, l'atemptat terrorista que va canviar el món

Una vintena de jihadistes d'Al-Qaeda segrestaren quatre avions en una cadena d'atacs inèdita amb quasi 3.000 morts que va sembrar el pànic en tot el planeta

Els fets de l'11S: així va passar

Este dimecres es compleixen 23 anys dels atemptats de l'11 de setembre del 2001 als Estats Units, una efemèride tràgica que va suposar un abans i un després en la història global. Esta cadena d'atacs suïcides perpetrats per terroristes jihadistes d'Al-Qaeda, amb vora 3.000 morts, va esgarrifar tot el planeta i encara hui continuen incrustades en la nostra retina les imatges colpidores dels avions estavellant-se contra les Torres Bessones de Nova York.

L'atemptat va ser orquestrat per l'aleshores líder d'Al-Qaeda, el ja mort Osama bin Laden. En realitat, el preparava des d'anys abans, perquè el 1996 va començar a fer una crida als musulmans de tot el món per a lliurar una guerra santa contra els Estats Units en considerar que atacaven este col·lectiu religiós.

Cinc anys després, l'11 de setembre del 2001, dènou individus segrestaren quatre avions comercials estatunidencs carregats de combustible que es dirigien a diverses destinacions de Califòrnia. Abans de les nou del matí (hora local), l'aeronau 11 d'American Airlines xocava contra la torre nord de l'emblemàtic World Trade Center, a Manhattan. Quinze minuts més tard, un segon aparell, el vol 175 de United Airlines, envestia la torre sud. Paral·lelament, el tercer aparell segrestat —77 d'American Airlines— impactava contra la seu del Pentàgon a Washington. Després del caos inicial, es va saber que el quart avió tenia com a objectiu el Capitoli, seu del poder legislatiu al país, però va acabar contra un camp pròxim a Shanksville, a Pensilvània.

En total, 2.977 persones van morir en esta cadena d'atacs, que va sembrar el pànic en tot el món. Eren els atemptats més grans de la història ocorreguts als Estats Units, i bona part del planeta va poder contemplar-los en directe a través de les televisions. També Canal 9, predecessora de la radiotelevisió d'À Punt Mèdia, va fer una cobertura informativa d'este moment històric amb un desplegament inèdit.

Un equip de l'antiga Canal 9 fent una cobertura en directe dels atemptats de l'11S
Un equip de l'antiga Canal 9 fent una cobertura en directe dels atemptats de l'11S / Pep Sastre

La ciutat de Nova York recorda hui totes les víctimes de l'11S en una cerimònia solemne a què assistiran els dos candidats presidencials, Donald Trump i Kamala Harris, així com el president, Joe Biden.

També et pot interessar

stats