Directes
Ara en la televisió
ATRAPA'M SI POTS
Ara en la ràdio
LÍNIA DE FONS (reemissió)

Albares: “La relació comercial entre els Estats Units i la Unió Europea és la major del món i és mútuament beneficiosa"

El ministre d'Afers Estrangers ha assegurat que Espanya vol "un alto el foc permanent a Gaza per a permetre l'entrada d'ajuda humanitària"

El ministre d'Afers Estrangers, UE i Cooperació, José Manuel Albares / À PUNT NTC

El ministre d'Afers Estrangers, UE i Cooperació, José Manuel Albares, ha demanat prudència davant de l'amenaça als aranzels als productes de la Unió Europea que ha anunciat el president nord-americà Donald Trump i ha assegurat que “la relació comercial entre els Estats Units i la Unió Europea és la major relació comercial del món i és mútuament beneficiosa”. El ministre ha fet esta valoració a preguntes dels periodistes, en la constitució de l'alt patronat de Casa Mediterrani que ha presidit este dimarts de vesprada a Alacant.

"Els Estats Units són el principal inversor i client de la Unió Europea", ha insistit Albares, i ha afegit que "els europeus també som el principal inversor i client dels Estats Units". Per tant, "en una guerra comercial, ningú guanyaria", ha afegit. Per este motiu, ha indicat que el govern espanyol i ell des del seu ministeri treballen "perquè això no succeïsca".

"Espanya vol un alto el foc permanent a la Franja de Gaza"

Albares també ha valorat la situació a la Franja de Gaza. "Espanya vol que l'alto el foc temporal a la Franja de Gaza siga permanent, perquè l'ajuda humanitària puga entrar-hi i els gazians puguen anar recuperant una certa normalitat".

"Nosaltres hem sigut molt clars des del primer moment", ha assegurat el ministre, que ha lamentat "la catàstrofe humanitària que s'ha produït, amb més de 47.000 palestins innocents morts" i ha desitjat que eixa treva permeta als gazians palestins, "la terra dels quals és Gaza, recuperar una certa normalitat".

El ministre ha recordat que este dilluns ha eixit des de la base de Torrejón de Ardoz cap a Jordània un enviament amb material mèdic, sanitari i de refugi "que permetrà recuperar un poc la normalitat a 600 famílies de palestins gazians, unes 3.000 persones: la majoria dones, xiquetes i xiquets".

Albares també ha parlat de l'escenari posterior a eixe alto el foc en què "donem pas a la fase de reconstrucció". El ministre ha assegurat que, "per descomptat, Espanya estarà al costat dels palestins tant de temps com siga necessari", així com "la Unió Europea", ha sostingut. Una vegada reconstruïda, ha afegit, "ha de ser part del futur estat palestí, que ha de tindre a la Franja de Gaza i a Cisjordània una única autoritat nacional palestina; ha de conviure en pau, en prosperitat, en coexistència mútua amb l'Estat d'Israel".

El govern espanyol millora les relacions amb l’Orient Mitjà

Arran del reconeixement de Palestina com a estat per part del govern espanyol el maig del 2024, l’executiu estatal ha millorat les relacions internacionals amb els països àrabs. Així ho ha assegurat el mateix ministre d’Afers Estrangers: “La nostra interlocució amb el món àrab i tot l’Orient Mitjà s’ha multiplicat i ens obri noves perspectives de relació, en les quals Casa Mediterrani és un instrument de diplomàcia pública fonamental”, ha apuntat el ministre, per a qui “Alacant és un punt clau” de les relacions amb altres nacions del Mediterrani. 

Guerra Israel-Gaza Aranzels EUA

També et pot interessar