Almenys tres persones han mort en els incendis forestals que assolen Portugal

Més de 1.100 bombers lluiten contra el foc, mentre el govern portugués espera reforços de la Unió Europea

Portugal fa front a una vintena d'incendis forestals / À Punt NTC

Almenys tres persones han mort i una vintena han resultat ferides de diversa consideració este dilluns, a causa dels vint incendis forestals que arrasen el centre i el nord de Portugal. La força de les flames ha obligat les autoritats a evacuar diversos pobles, a tancar set autopistes i a demanar ajuda a la Unió Europea perquè envie més hidroavions, en el marc del mecanisme de protecció civil de la UE, conegut com a RescEU.

La situació és més perillosa al districte nord-oest d'Aveiro, on el foc ha arribat als afores de la ciutat d'Albergaria-a-Velha i ha cremat diverses cases, segons ha indicat l'alcalde, António Loureiro, als mitjans locals. Les autoritats han desplegat dotze hidroavions en este districte, on més de 1.100 bombers lluiten contra este foc i tres dels voltants. De moment, s'hi han sumat dos hidroavions d'Espanya i quatre francesos i grecs. La policia ha tallat un tram de l'autopista principal entre Lisboa i Porto, mentre un dens fum cobreix la zona.

Els agents han trobat les restes d'un home de 28 anys d'origen brasiler, que semblava que havia estat treballant per a una empresa forestal pròxima. A la mateixa zona, una altra persona ha mort per un infart quan s'aproximava el foc. Dos persones estan a l'hospital amb ferides greus, segons ha informat el servei de protecció civil.

Segons fonts dels serveis d'emergència del país, la situació podria empitjorar, enmig de condicions inusualment seques i ràfegues de vent que arriben a setanta quilòmetres per hora. Portugal mantindrà l'estat d'alerta roja especial.

Les temperatures han superat els trenta graus centígrads en tot el país durant el cap de setmana i dilluns. S'espera que es mantinguen altes fins dimarts.

Portugal i Espanya han registrat menys incendis del que és habitual, després d'un inici d'any plujós. Però tots dos continuen sent vulnerables a un estat cada vegada més càlid i sec, que els científics han atribuït a l'escalfament global.

També et pot interessar

stats