Dos anys de presó per a les dos ecoactivistes que van atacar ‘Els gira-sols’ de Van Gogh

Després de ser empresonades, tres activistes de l'organització ecologista britànica Just Stop Oil han tornat a tirar sopa este divendres sobre dos pintures més de Van Gogh

Activistes tornen a tirar sopa sobre dos pintures de Vincent van Gogh

Dos activistes de l'organització ecologista britànica Just Stop Oil han sigut empresonades este divendres per llançar sopa de tomaca sobre 'Els gira-sols' de Vincent van Gogh a la National Gallery de Londres l'octubre del 2022. Phoebe Plummer, de 23 anys, i Anna Holland, de 22, van ser sentenciades en el tribunal londinenc de Southwark a dos anys i vint mesos de presó, respectivament, per causar danys al marc daurat del quadre, per valor de 10.000 lliures (quasi 12.000 euros).

El dia dels fets, les manifestants, que portaven samarretes de Just Stop Oil, van llançar el contingut de dos llandes de sopa de tomaca Heinz sobre l'obra del 1888, abans d'agenollar-se enfront d'ella i apegar-se les mans a la paret. Encara que l'oli no es va tacar en estar protegit per un vidre, sí que es va desbaratar el marc, que el museu havia comprat el 1999 per 28.000 lliures (33.500 euros).

En pronunciar la sentència, el jutge Christopher Hehir va afirmar que a les activistes "no els va importar gens ni mica si el quadre es danyava" i va lamentar que haguera pogut perdre's un "tresor de la cultura". "Clarament, vosté creu que les seues creences li donen dret a cometre delictes quan li abellisca, però això no és així", va dir Hehir a Plummer, que afrontava un altre càrrec de conducta criminal.

Just Stop Oil ha tornat a llançar sopa contra l’obra de Van Gogh

Tres activistes de l'organització ecologista britànica Just Stop Oil han tornat a tirar sopa este divendres sobre dos pintures del neerlandés Vincent van Gogh a la National Gallery de Londres, poc després que les dos companyes hagen sigut empresonades. Així ho ha confirmat la mateixa organització mediambiental en el seu compte d'X, al costat d'un vídeo en el qual apareixien tres activistes en l'exposició dedicada a Van Gogh al museu londinenc llançant sopa de tomaca a dos de les pintures i dirigint-se a la multitud a crits.

"Hi ha gent a la presó per demanar la fi de nous (projectes de) gas i petroli", han afirmat les activistes, en referència a les companyes. Per part seua, la National Gallery ha informat en un comunicat que els tres activistes han sigut detinguts i que les pintures vandalitzades, dos més de la sèrie d'Els gira-sols, del 1888 i el 1889 respectivament, romanen sense danys. "Les obres s'han retirat de l'exposició, un restaurador les ha examinades i estan intactes. Esperem reobrir la mostra al més prompte possible", ha declarat el museu londinenc.

També et pot interessar

stats