EN CONTEXT | Com ens afecten les eleccions presidencials als EUA?

La influència del país americà, un dels nostres grans aliats comercials, en la geopolítica i l’economia mundial fa que l’elecció tinga importants conseqüències a escala global

En Context | Com ens afecten les eleccions als EUA
08 d'octubre 2024 - 13:11

El dia 5 de novembre, 150 milions de ciutadans estatunidencs triaran si atorguen la presidència del país al candidat republicà Donald Trump o a la demòcrata Kamala Harris. Unes eleccions nacionals, però amb importants conseqüències a escala global que esguiten, també, la Comunitat Valenciana. 

Per a Frederic Mertens de Wilmars, professor expert en relacions internacionals, si ens atenim a les polítiques exteriors i econòmiques del gegant americà, especialment pel que fa al sector de l’automoció o a l’aprovació d’aranzels “la distància pot ser curta entre Washington i València, o Alacant o Castelló”. 

Per a Mertens, el fet que Harris esdevinga la primera presidenta dels Estats Units “ens convé a valencians, belgues i a la resta del món”. Però la candidata demòcrata encara “és un misteri”, afirma el professor en relació amb les incògnites obertes sobre algunes de les polítiques clau per a la comunitat internacional. Enfront d'estos enigmes es presenta un Trump del qual s’espera un lideratge continuista amb la passada etapa al capdavant de la presidència dels EUA. 

La distància pot ser curta entre Washington i València, o Alacant o Castelló Frederic Martens de Wilmars - Professor expert en relacions internacionals

A menys d’un mes dels comicis, “és complicat fer un pronòstic sobre el resultat”, afirma Vicent Motagud, cap d’Internacional d’À Punt Notícies i enviat especial als Estats Units, “en qualsevol cas, seran unes eleccions tremendament ajustades”, afig. Les enquestes donen un avantatge a Harris de només tres punts per davant de Trump, una distància que podria desaparéixer en funció del sentit del vot dels anomenats estats oscil·lants. “Hi ha estats que són demòcrates i sempre tenen vot demòcrata, altres que sempre voten republicà, però hi ha uns estats que canvien el sentit de vot en cada elecció”, detalla Montagud, que afegeix que en estos moments els resultats de les enquestes en eixos territoris decisius “encara no són concloents”. 

Les enquestes situen Harris amb una distància de només tres punts respecte a Trump
Les enquestes situen Harris amb una distància de només tres punts respecte a Trump / À Punt NTC

Un actor crucial en el desenvolupament dels conflictes i la geopolítica mundial

Quan fem una ullada a l’abast de la influència dels EUA, és impossible obviar el paper que té una de les principals potències globals, tant pel que fa a les influències diplomàtiques com per la potència armamentística. Per a Montagud, els EUA “poden ser clau en la resolució o inici de conflictes” arreu del planeta.

En campanya, Trump “ha promés acabar amb les guerres”, recorda Montagud, una predicció que Frederic Mertens veu molt difícil. Amb Harris, la cosa canvia. “Encara no en tenim notícies quant al seu pla, al seu projecte de política estrangera”, explica Mertens. Així que, tot i que es podria augurar una política continuista amb l’etapa de Biden, govern en el qual ha exercit la vicepresidència, la candidata demòcrata encara genera poques certeses. 

D’altra banda, puntualitza Mertens, “sabem que els EUA estan en un conflicte permanent amb un gegant que es diu la Xina”. En este sentit, el professor recorda que “si tenim un Trump que segueix la línia d’anar en contra de tot i de tots, tindrem un problema”. 

Els EUA, un dels nostres principals socis comercials

El fet que existeixen més de 22.000 empreses valencianes que exporten els seus productes i serveis als Estats Units, donen bona mostra de com és d'important el mercat per a la salut econòmica valenciana. De fet, és el tercer país on més exportem, amb un valor total durant l’any passat de 3.366 milions d’euros en ingressos per esta via. Ester Olivas, directora general d'Emprenedoria i Internacionalització de la Generalitat, reconeix que “els EUA són una nació clau en la nostra economia, no només com a destí d'exportació, sinó com el nostre cinqué proveïdor”, detalla.

Exportacions valencianes als EUA
Exportacions valencianes als EUA / À Punt NTC

Una de les principals pors de l’empresariat valencià respecte als Estats Units és una possible implementació de mesures proteccionistes com les anunciades per Trump durant la campanya. El candidat republicà ha promés pujar els aranzels als productes estrangers un 20%. “Per a nosaltres, una política comercial oberta i més tolerant que permeta l'accés dels productes de la Comunitat Valenciana al mercat americà sempre és un benefici”, reconeix Olivas, que recorda que Harris encara no s’ha pronunciat amb contundència en este aspecte. Una advertència en què incideix Mertens, que recorda que “si Trump deia America First (America primer), Joe Biden afegia please”, com un recordatori que tant republicans com demòcrates tenen l’objectiu clar de “prioritzar els EUA”.  

Els EUA són una nació clau en la nostra economia, no només com a destí d'exportació, sinó com el nostre cinqué proveïdor Ester Olivas - Directora general d'Emprenedoria i Internacionalització

En qualsevol cas, el comerç exterior valencià mirarà amb atenció els possibles canvis en la política econòmica del gegant americà. “Un govern que fomente una economia més estable sempre fomentarà per a nosaltres la competitivitat i el desenvolupament comercial”, explica la directora general. Per contra, un govern proteccionista suposaria “un repte, al qual podrem adaptar-nos i podrem continuar mantenint unes relacions estupendes”, sentència amb positivitat. 

Per a Martens, a més, cal tindre en compte la deriva de l’economia interna estatunidenca. “Si el futur president té un impacte i l'economia americana pateix una contracció, significaria que es comprarien menys els productes valencians”, explica el professor. Un fet, però, que “pot dependre més de la situació econòmica global que de les eleccions”, segons admet Martens. 

El futur de Ford Almussafes passa també per Washington

Milers d’empreses s'hi juguen el futur, però sobretot la Ford. A més de l’amenaça dels aranzels, “Trump ha promés també atraure de nou llocs de treball i empreses als Estats Units”, adverteix Montagud. Una altra mesura proteccionista que fa als analistes posar els ulls en la planta d’Almussafes. 

Olivas envia un missatge tranquil·litzador, i tot i reconéixer que “un govern més obert i més ultraconservador pot donar marge a la fàbrica d’Almussafes per a incrementar el seu desenvolupament”, recorda que Ford “ja ha manifestat el seu compromís amb la planta valenciana, el seu personal i el seu desenvolupament”. Per a la directora general, el fet que estan plantejant “noves dinàmiques” en la fàbrica, demostren “que creuen en este projecte”, sentència. 

També et pot interessar

stats