Els Estats Units, el Canadà o Itàlia: així han sigut altres apagades històriques
L'apagada que ha afectat la península Ibèrica és excepcional, però no inèdita: altres països han patit episodis comparables
L'última gran apagada al món abans de la d'ahir a Espanya va passar als Estats Units i el Canadà l'agost del 2003 i ens va deixar una imatge per a la història: milers de persones travessant a peu el pont de Brooklyn, a Nova York.
El 14 d'agost del 2003 pareixia un dia qualsevol. Però, en acostar-nos al pont de Brooklyn, la imatge era distinta. La gent havia de caminar perquè el metro estava tancat, i el trànsit, col·lapsat.
Com que la televisió no es podia veure i els telèfons mòbils no funcionaven, els nord-americans intentaven saber què estava passant mitjançant la ràdio.
En eixe episodi, 55 milions de persones es quedaren sense llum entre dos dies i dos setmanes. Després de mesos d'investigació, es van establir les causes: un reescalfament no detectat, una fallada en l'alarma del sistema elèctric i una sobrecàrrega van deixar a fosques la ciutat dels neons.
També el 2003 va passar a Itàlia. La xarxa elèctrica va patir un col·lapse que fa afectar 57 milions de persones, el país sencer. El transport públic va col·lapsar a les principals ciutats i la llum no va arribar fins díhuit hores després en algunes zones.
També va ser el resultat d'un efecte dòmino: una tempesta als Alps Suïssos va causar la caiguda d'un arbre que va provocar un curtcircuit i la desconnexió automàtica.
Ací, a Espanya, el precedent més pròxim és la gran apagada de Barcelona el 2007. La caiguda d'un cable d'alta tensió va provocar una sèrie d'avaries que, finalment, va originar un incendi en una subestació. 300.000 abonats es quedaren sense llum; en alguns casos, durant 56 hores.