La joventut de Gaza és una generació "difícilment recuperable"

La periodista experta en món àrab Lola Bañon explica a À Punt NTC la situació de conflicte entre l'Estat palestí, Israel i el Líban

À Punt parla amb la periodista Lola Bañón, experta del món àrab / À Punt NTC

A la Franja de Gaza, la situació és insostenible per a la població. Dels 42.000 palestins morts, quatre de cada deu víctimes són menors i es corre el perill de provocar una generació perduda. "Conformen una generació difícilment recuperable per al que considerem una vida normal", ha reflexionat Lola Bañon, experta del món àrab, que fa una radiografia del conflicte.

Al seu torn, Israel ha augmentat la pressió militar sobre el Líban amb 15.000 soldats desplaçats sobre el terreny. Ja són 150 les localitats del sud d'esta nació que han rebut l'orde d'evacuació per part del govern de Benjamin Netanyahu. Tant els moviments de Hezbol·là com de Hamàs, a banda de milícies-partit, estan presents i són protagonistes en la societat del sud del Líban i la Palestina de Gaza.

Bañon ha explicat que la societat supervivent ha desenvolupat una xarxa d'escoles, hospitals i un sistema assistencial per a poder sobreviure. Tot i que Netanyahu ha augmentat la seua popularitat en les últimes setmanes, Bañon ha assegurat que "la població a Israel es mostra dividida". Hi ha una part, el 53% de la població, que "vol parar esta guerra", però una altra "vol continuar-la".

Per a una possible resolució del conflicte actual, la influència estatunidenca resulta clau. "El que faça Israel estarà sempre marcat pel que designe i decidisca el govern dels Estats Units", ha explicat Bañon. De forma global, existeix la proposta de solució dels dos estats, que hui es troba amb un problema clar: "L'expansió dels assentaments en les últimes dècades ha sigut tan increïble que no hi ha territori suficient perquè els palestins puguen construir el seu estat", ha indicat l'experta. De moment, per a esta periodista, la pau sembla estar encara massa lluny.

També et pot interessar

stats