L'ONU alerta del patiment i necessitats dels civils palestins a la Franja de Gaza: "L'impacte més gran és de salut mental"
Metges sense Fronteres explica que hi ha milers de casos de cremats, ferits, malalties de la pell i respiratòries, entre d'altres
L'ONU continua donant assistència als palestins, tot i que el govern d'Israel els ha prohibit actuar a la zona de la Franja de Gaza. Les Nacions Unides ha denunciat que 2.500 xiquets i xiquetes necessiten ser evacuats de Gaza immediatament per a rebre assistència mèdica.
La cooperant valenciana Ana Tomás, de Metges sense Fronteres, ha estat treballant a la Franja i ha explicat a À Punt NTC quina és la situació en què milers de persones viuen actualment. "En una ocasió, hi havia un xiquet amb una ferida molt forta en una cama, havien d'operar-lo per a curar la fractura i que este xiquet no tinguera, en el futur, problemes per a caminar. Però dins de la Franja en eixe moment no hi havia disponibles els claus que es posen per a fixar-li bé l'os", ha recordat.
"Hi ha milers i milers de casos"
Este cas no va ser l'únic. "Hi ha milers i milers de casos de cremats, de necessitats mèdiques especialitzades que, ara mateix, a la Franja de Gaza no estan disponibles", ha indicat Tomás. El 90% de la població està desplaçada i, en molts casos, tal com ha denunciat esta voluntària, viuen en tendes de mala qualitat, fetes de materials plàstics i mantes, materials que no estan preparats per al vent ni per a la pluja, ni tampoc per a l'hivern.
La salut mental, l'impacte més gran
"Tot això té una conseqüència en l'àmbit de la salut de les persones: malalties de la pell, respiratòries, especialment en els xiquets, falta d'aliments, falta d'aigua potable per a beure", ha indicat. Però "l'impacte més gran és de salut mental". De fet, Ana Tomás ha recordat el cas concret d'un nadó amb només tres dies de vida, que no tenia ningú que el cuidara a la unitat de nounats perquè tota la família havia mort.