Orbán s'emporta una esbroncada del Parlament Europeu per les seues promeses de revolucionar la UE

L'esquerra ha escenificat el seu rebuig entonant l'himne antifeixista italià Bella ciao quan el mandatari hongarés ha acabat de parlar

Els parlamentaris europeus, este dimecres / À Punt NTC
09 d'octubre 2024 - 22:38

El Parlament Europeu ha rebut este dimecres amb escepticisme les propostes del primer ministre hongarés, Viktor Orbán, sobre la política migratòria, la competitivitat o les seues intencions de revolucionar la Unió Europea des de dins, i l'ha acusat de trair els valors cristians que defén.

Després de no arribar a cursar-li una invitació en el primer ple de la presidència hongaresa per problemes d'agenda, i que el mateix Orbán cancel·lara la seua presència en el segon ple per les inundacions al seu país, l'Eurocambra feia setmanes que calfava motors per a una compareixença avivada per la tensió constant entre el govern hongarés i els eurodiputats.

En 2018, el Parlament Europeu va aconseguir que se li obrira a Budapest un expedient per violació de valors fonamentals i el 2022 va advertir que Hongria ja no podia considerar-se una democràcia plena. Per este motiu, ha estat unit en la seua crítica al primer ministre hongarés, amb l'única excepció dels grups més de la dreta de l'hemicicle (tercer i quart en nombre d'escons).

La cara més visible de l'esbroncada ha sigut la mateixa presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, acabada de reelegir amb el suport d'una àmplia majoria de caps d'estat i govern. La presidenta ha atacat Orbán en tots els fronts: des del seu silenci sobre Ucraïna i proximitat al president rus, Vladímir Putin, fins a la seua política migratòria, passant per la competitivitat o l'energia, que Budapest ha continuat comprant de fonts russes a pesar del context internacional.

"Els europeus podem tindre diferents històries i llengües, però no hi ha cap idioma europeu en el qual pau siga sinònim de rendició, o en el qual sobirania siga sinònim d'ocupació", li ha etzibat Von der Leyen a Orbán.

També ha criticat que Hongria es pronuncie a favor d'atraure més inversions europees, "mentre al mateix temps discrimina empreses europees aplicant-los una fiscalitat més elevada", imposa restriccions a les exportacions "de la nit al dia" o atorga licitacions públiques "majoritàriament a uns pocs beneficiaris".

Orbán ha pronunciat un discurs inicial pla i sense grans missatges polítics i ha usat el seu torn de rèplica per a respondre a Von der Leyen i acusar-la d'haver convertit la Comissió Europea en "una arma política que ataca els patriotes d'Europa".

La resta de grups segueixen els passos de Von der Leyen

Des del Partit Popular Europeu —antic grup polític del Fidesz hongarés, en el qual milita Orbán—, Manfred Weber ha criticat que el mandatari hongarés es definisca com un autèntic conservador i ha citat Margaret Thatcher, Ronald Reagan o Helmut Kohl com els autèntics exponents de la democràcia cristiana.

La cap de files del grup socialdemòcrata, Iratxe García, l'ha acusat de trair els valors cristians de l'amor al proïsme, la compassió i la dignitat humana, amb les seues polítiques migratòries i contra el col·lectiu LGTBIQ+. També la líder dels liberals, Valérie Hayer, ha lamentat que proclame una defensa de les famílies mentre "persegueix a totes les famílies que no encaixen amb la seua visió estreta del món".

"Ha convertit la democràcia hongaresa en un règim híbrid d'autocràcia electoral i, a més, és vosté el servent d'un dictador brutal i perillós com Vladímir Putin. No és vosté un líder fort, senyor Orbán, perquè el que està fent és de febles", l'ha acusat la presidenta dels Verds, Terry Reintke.

En la seua rèplica, Orbán ha titllat Weber d'hungaròfob i ha suggerit que el seu "enuig" ve del fet que el primer ministre hongarés no li va donar suport per a convertir-se en president de la Comissió Europea el 2019.

En resposta a les líders socialdemòcrata i liberal, ha dit que ell defén un model de família en el qual "el pare és un home i la mare, una dona", segons la Constitució hongaresa.

Les paraules amables, dels Patriotes per Europa

En un debat que s'ha allargat durant més de tres hores i mitja, les paraules més amables cap a Orbán han arribat des del grup dels Patriotes per Europa en el qual militen tant Fidesz com Vox: el seu portaveu en l'Eurocambra, Kinga Gál, ha acusat Von der Leyen i la resta de grups d'"hipocresia", així com de destruir els pilars de la Unió Europea.

El líder dels Conservadors i Reformistes, l'italià Nicola Procaccini, li ha dit a Orbán que comparteixen molts dels punts del seu programa, però li ha advertit d'"enemics externs" com la Xina, Rússia, l'Iran o Corea del Nord, que "són l'antítesi de qualsevol patriotisme hongarés, europeu o occidental".

L'himne Bella ciao

L'esquerra, per part seua, va escenificar el seu rebuig a Orbán entonant l'himne antifeixista italià Bella ciao quan el mandatari hongarés ha acabat de parlar.

També et pot interessar

stats