Raquel Martí, d'Unrwa: "Es calcula que hi ha 60.000 xiquets desnodrits a Gaza"

Entrevistem la directora executiva de l'Agència de les Nacions Unides per als Refugiats Palestins a Espanya sobre la crisi humanitària de Palestina

Gaza ha quedat assolada després de quinze mesos de setge / À Punt NTC

L'acord d'alto el foc entre Israel i Hamàs ha obert un fil d'esperança entre la població civil, que pateix les conseqüències de la guerra des de fa quinze mesos, però també obri la porta a intensificar el treball de les organitzacions humanitàries. Hem parlat de les prioritats que s'han de marcar amb la directora de l'Agència de les Nacions Unides per als Refugiats Palestins (Unrwa) a Espanya, Raquel Martí.

El nord de Gaza és, hui dia, la zona més necessitada pel setge rigorós que els ciutadans han patit en els últims tres mesos. "Han hagut de consumir el menjar dels animals, perquè no hi havia una altra cosa", explica Martí. "No es podien recollir els cadàvers ni les persones davall dels enderrocs perquè hi havia franctiradors".

Pels greus problemes de salut que ha generat esta situació extrema, l'agència de l'ONU per als refugiats palestins considera vital l'entrada massiva d'ajuda humanitària a partir d'este diumenge. "Hi ha persones que han mort d'inanició i es calcula que hi ha 60.000 xiquets desnodrits", apunta Martí.

Una altra prioritat és dotar de campaments dignes la població desplaçada, que malviu en condicions infrahumanes. En els últims mesos, la Unrwa calcula que hi ha un milió de persones a Gaza que han estat "vivint pràcticament a la intempèrie, amb infraestructures improvisades amb lones i plàstics que no els protegeixen de les inclemències del temps".

També es considera clau la recuperació de les escoles, d'espais segurs i quotidians que ajuden els menuts a superar el trauma de la guerra. "Han vist morir els éssers estimats, molts d'ells s'han quedat orfes, han vist com volaven en trossos les cases i han vist moltíssims cadàvers; tot això els ha causat moltíssims trastorns psicològics".

Si l'alto el foc acaba en un acord de pau, l'ONU calcula que farà falta més d'una dècada i milers de milions d'euros perquè Gaza torne a la situació prèvia a la guerra. Per a Martí, una cosa és segura: ens trobem davant d'un moment clau en la història de Palestina. "Hauríem de continuar treballant per a aconseguir d'una vegada per totes la fi de l'ocupació israeliana sobre el territori palestí, la llibertat de Palestina i l'autodeterminació del poble palestí", conclou.

També et pot interessar

stats