El tifó Krathon causa estralls al sud de Taiwan: dos morts i 216 ferits

Assola l’illa amb vents que arriben fins als 136 km/h

El tifó Krathon colpeja Taiwan amb ratxes de més de 100 km/h

El tifó Krathon ha tocat terra este dijous a Kaohsiung, una important ciutat portuària del sud de Taiwan, i continua avançant per la regió meridional de l'illa amb ràfegues de vent de fins a 136,8 km/h, segons ha informat l'Agència Meteorològica Central de Taiwan. El temporal ha arribat passat el migdia al sud d'esta localitat de 2,7 milions d'habitants, que ha rebut una alerta d'evacuació d'emergència minuts abans de l'arribada de l'ull de la tempesta.

El missatge subratlla que Krathon porta “vents destructius” i recomana als residents refugiar-se en interiors “el més ràpid possible”, això sí, evitant construccions temporals o cases amb sostres metàl·lics. El tifó ha deixat ja almenys dos persones mortes, una altra desapareguda i 219 ferits en esta illa situada al sud-est de la Xina, que és particularment sensible a desastres naturals com terratrémols i tifons. De fet, a finals de juliol, el tifó Gaemi va deixar almenys deu morts, més de 900 ferits i pèrdues milionàries en el sector agrícola i pesquer de l'illa.

Les veus expertes afirmen que s’ha infravalorat la intensitat del tifó malgrat que Taiwan va emetre una alerta terrestre per la imminent arribada de Krathon ja este dilluns i que dimarts les ratxes a la mar ja eren de 245 km/h. 

Imatges retransmeses per televisions locals mostren com el tifó ha arrancat teulades, ha esfondrat contenidors de mercaderies i ha provocat múltiples desperfectes en vehicles i infraestructures de Kaohsiung, al mateix temps que ha causat lliscaments de terra i inundacions a la ciutat del nord de Keelung. Fins ara, 10.208 persones procedents de catorze comtats o ciutats han hagut de ser evacuades pel tifó, que també ha provocat talls d'electricitat en més de 240.000 llars.

Segons la plataforma de seguiment de tempestes Zoom.earth, Krathon avançarà per la meitat occidental de Taiwan i perdrà força ràpidament fins a convertir-se en una tempesta el divendres a la nit.

A les 17:30 hora local (09:30 GMT), el temporal es trobava uns trenta quilòmetres al nord-est del centre de Kaohsiung i avançava en direcció nord a una velocitat de 6 a 4 km/h. Amb un radi de 180 quilòmetres, la tempesta porta vents sostinguts de 108 km/h i ratxes de fins a 136,8 km/h.

També et pot interessar

stats