Vint-i-dos països i la UE demanen la verificació dels resultats electorals de Veneçuela

La declaració conjunta reivindica el respecte als principis democràtics, així com als drets humans i a les llibertats fonamentals de tots els veneçolans

Nicolás Maduro celebra els resultats a Caracas
Nicolás Maduro celebra els resultats a Caracas / Fausto Torrealba (Reuters)

Vint-i-dos països i la Unió Europea han sol·licitat este divendres la “immediata publicació de totes les actes originals” de les eleccions del 28 de juliol a Veneçuela i la verificació “imparcial” i “independent” dels resultats d'eixos comicis, en els quals el Consell Nacional Electoral va donar com a guanyador Nicolás Maduro, d'acord amb una declaració subscrita a Santo Domingo.

Els països signants han fet una crida "a la sensatesa i el trellat a Veneçuela" perquè, segons han subratllat, és un moment "crucial" per al país i la regió. "L'acceptació i el respecte a la dignitat i integritat de totes les persones són els principis essencials sobre els quals s'erigeix la convivència entre les nostres nacions", han indicat. En este sentit, la declaració conjunta ha reivindicat el respecte als principis democràtics, així com als drets humans i a les llibertats fonamentals de tots els veneçolans, i en particular ha insistit "en el dret a manifestar-se pacíficament i a exercir la llibertat d'expressió". 

A propòsit, Espanya i la resta de països han mostrat la preocupació per "les denúncies de detencions arbitràries de veneçolans sense el degut procés", fet que —diuen— és alarmant, i per això han demanat "l'immediat alliberament". "Expressem el nostre profund rebuig per la repressió a manifestants i per la violència que ha costat la vida de molts veneçolans en el context postelectoral. Fem una crida urgent perquè les autoritats veneçolanes posen fi a la violència i alliberen tots aquells que han sigut detinguts, inclosos representants de l'oposició", han reclamat.

A més d'Espanya i els Estats Units, també han secundat la declaració l'Argentina, el Canadà, Costa Rica, l'Equador, Guatemala, Guyana, Itàlia, el Marroc, els Països Baixos, Panamà, el Paraguai, el Perú, Portugal, el Regne Unit, la República Dominicana, la República Txeca, Surinam, l'Uruguai, Xile i la Unió Europea.

D'altra banda, els països signants han sol·licitat que es permeta "l'urgent retorn" a Veneçuela de l'oficina de l'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Drets Humans. "I fem una crida a Veneçuela a garantir les condicions adequades perquè puga exercir plenament el seu mandat", han expressat.

Han recordat que Veneçuela, com a estat, parteix de la Convenció de Caracas sobre Asil Diplomàtic del 1954, ha de complir "amb les seues previsions" i expedir els salconduits "que permeten a les sis persones asilades que continuen a la residència oficial de la República Argentina, retirar-se de manera segura del territori veneçolà".

Finalment, han insistit en "la immediata publicació de totes les actes originals i la verificació imparcial i independent d'eixos resultats, preferiblement per una entitat internacional, per a garantir el respecte a la voluntat del poble veneçolà expressada a les urnes". "Tota demora que això succeïsca posa en qüestió els resultats publicats oficialment el passat 2 d'agost del 2024", han avançat.

També et pot interessar

stats