Directes
Ara en la televisió
CLUB DEPORTIVO ELDENSE: JUNTOS POR UN SUEÑO
Ara en la ràdio
FÓRMULA TERRITORI (reemissió)

Von der Leyen anuncia que ja té tots els candidats a comissaris europeus

La nova Comissió Europea estaria formada per 17 homes i 10 dones, menys paritària que en la legislatura anterior

Ursula von der Leyen celebra la reelecció com a presidenta de la Comissió Europea / Johanna Geron (Reuters)

El govern belga ha anunciat este dilluns que l'actual ministra d'Afers Estrangers del seu país, Hadja Lahbib, serà la seua candidata per a ser comissària europea. Per això, tots els membres de la Unió Europea (UE) ja han enviat el seu nom a la presidenta electa, Ursula von der Leyen, que ara haurà de confeccionar el seu equip i atorgar responsabilitats.

Bèlgica ha sigut l'últim país que ha nomenat la pròpia candidata, tres dies més tard de la data que Von der Leyen havia transmés als governs. En total, 17 països han proposat candidats homes, altres set han proposat dones i un —Bulgària— ha plantejat un home i una dona, perquè Von der Leyen trie. Si bé els països no estan obligats a plantejar dos noms, Von der Leyen havia proposat que el seu equip fora paritari i en les últimes setmanes ha estat en contacte amb diversos governs per a negociar canvis. Romania, per exemple, va anunciar que retirava la candidatura de Victor Negrescu per a posar en el seu lloc a Roxana Mînzatu.

Tal com estan les coses, la nova Comissió Europea estaria formada per 17 homes i 10 dones, no tan paritària com amb el seu primer mandat, quan hi havia 15 homes i 12 dones. Amb tots els noms a la mà, Von der Leyen ara ha de distribuir totes les carteres, vicepresidències i temes dels quals es responsabilitzarà cada comissari, amb àrees com l'economia, la indústria i la defensa, entre les més desitjades pels aspirants.

El pròxim calendari europeu

El Parlament Europeu ha convidat Von der Leyen a reunir-se amb els caps dels grups polítics i la presidenta de la institució l'11 de setembre per a presentar-los la distribució final del seu equip, però no és clar si el farà públic abans o després d'eixa trobada a porta tancada.

Entre darreries de setembre i primeries d'octubre, tots els comissaris han de superar audiències individuals en la comissió parlamentària. És habitual que almenys un candidat a comissari no supere esta fase, on també es revisen els seus conflictes d'interessos. Això obliga el seu país de procedència a nomenar un candidat alternatiu.

Una vegada que tots reben la llum verda de les comissions respectives, el ple de l'Eurocambra vota el conjunt de la Comissió Europea, el pas final abans que puga començar el nou mandat.

La Comissió actual hauria de concloure les funcions el 31 d'octubre, però la seua labor pot prorrogar-se fins que el nou executiu estiga llest, com va succeir el 2019.

També et pot interessar