Von der Leyen proposa estudiar la implantació de “centres de retorn” de persones migrants fora de la Unió Europea

El govern espanyol rebutja la idea i defén que la seua política migratòria “ja està funcionant”

Von der Leyen proposa estudiar la implantació de “centres de retorn” de persones migrants fora de la Unió Europea / À Punt NTC

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha proposat als líders de la Unió Europea estudiar la idea de crear “centres de retorn” de migrants il·legals fora del marc comunitari i considera que es podran “extraure lliçons” de l'experiència que suposa l'acord entre Itàlia i Albània per a traslladar al segon país les persones migrants arribades a Itàlia. Així es conté en un dels deu punts que desenvolupa en una carta dirigida als caps d'Estat i de govern de la UE de cara a la cimera que mantindran a Brussel·les el dijous i divendres pròxims, i en la qual la migració és un dels punts més destacats de l'agenda.

Dins de l'apartat “dissenyar formes innovadores contra la migració il·legal”, la mandatària alemanya considera que la UE hauria de continuar explorant possibles maneres d'avançar pel que fa a la idea de desenvolupar centres de retorn fora de la UE, especialment en vista d'una nova proposta legislativa sobre el retorn. Eixa serà, diu en la missiva, una de les tasques que tindrà el futur comissari d'Assumptes Interns i Migració, l'austríac Magnus Brunner, per a buscar solucions operatives. 

Esta invitació a explorar els “centres de retorn”, que poden recordar al pla del Regne Unit d'obrir centres similars a Ruanda, coincideix amb el trasllat del primer grup de migrants des d'Itàlia a Albània, on està previst que arriben dimecres. Von der Leyen anuncia també en la seua carta que presentarà una nova proposta legislativa que definirà obligacions “clares” de cooperació per als retornats i agilitzaria eficaçment el procés de tornada, amb la digitalització de la gestió i el reconeixement mutu de les decisions de cadascun. Entre les propostes per a debatre en la cimera destaca també el fet d'accelerar l'aplicació del Pacte de Migració i Asil, com demana Espanya.

El govern espanyol defén que la seua política migratòria “ja està funcionant”

Davant de l’enviament d’esta missiva, el govern espanyol ha rebutjat la proposta de la creació de centres de deportació de migrants fora del territori comunitari mentre es resolen els seus casos a la UE. “Espanya ha manifestat la seua posició en contra de contemplar eixa creació de centres en tercers països. Les polítiques de migració que estem desenvolupant estan funcionant ja", ha assegurat este dimarts la portaveu de l’executiu, Pilar Alegría, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres.

Alegría ha incidit en el fet que continuaran defenent a Europa eixa aplicació humanitària i solidària del Pacte de Migració i Asil. “I, evidentment, a més, Espanya continuarà treballant en eixa línia que aposte per eixes vies de migració regulars i segures i treballant, pel seu lloc, amb eixos països d'origen i de trànsit i treballant en contra d'eixa màfia que trafiquen amb les persones”, ha sentenciat.

El PP evita posicionar-se: “No s’ha concretat”

El Partit Popular ha evitat posicionar-se sobre la proposta: “No podem pronunciar-nos sobre una cosa que no s’ha concretat. Quan es concrete en el si de la Comissió, valorarem la proposta”, ha assenyalat en roda de premsa la vicesecretària d'Igualtat, Conciliació i Política Social, Ana Alós.

Per a la popular, el que està “clar” és que el govern de Pedro Sánchez “està de braços plegats” amb la situació que viu Espanya “tirant la responsabilitat de l'acolliment de menors a les comunitats autònomes”. “I no només de menors, també dels adults que, quan arriben a Canàries, són repartits per tot el territori”, ha dit. No obstant això, ha reiterat que el PP assenyala que la Unió Europea “té possibilitat d'ajudar Espanya en el repartiment dels migrants i d'evitar els fluxos de migració irregular que arriben des d'Àfrica a Canàries”.

També et pot interessar

stats