Directes
Ara en la televisió
À PUNT NOTÍCIES NIT
Ara en la ràdio
TERRITORI SONOR (reemissió)

Vora 3.000 marroquins i marroquines entren nadant a Ceuta

Unes 700 persones són menors

Joves marroquins arriben a Ceuta per l'espigó sud d'El Tarajal / EFE

Prop de 2.700 ciutadans i ciutadanes marroquines han accedit a Ceuta durant aquest dilluns vorejant els espigons marítims fronterers d'El Tarajal i Benzú. La majoria són homes joves, però també hi ha dones i fins i tot xiquets i xiquetes. 

Durant la nit i tot el dia aquest flux migratori s'ha estés també a El Tarajal, a l'extrem sud, per on superen la barrera fronterera sense cap control.

El govern espanyol ha tingut una reunió d’urgència aquesta vesprada, en la qual s’ha acordat reforçar la zona amb més de 200 agents, efectius de seguretat per al control i agilització dels tràmits de devolució, en aplicació a l'acord amb el Marroc de 1992. Una devolució que es complica pel fet que, segons la delegació del govern, unes 700 de les vora 3.000 persones que han arribat hui han assegurat ser menors d’edat. 

Incertesa sobre l'allotjament

De moment a totes les persones que han arribat les sotmeten a proves de Covid-19 com a pas previ al confinament per a superar una quarantena de 10 a 14 dies, però encara no està clar on faran aquesta quarantena.

El president de la ciutat autònoma, Juan Vivas, ha tornat d'urgència de la Península per a tindre una reunió telemàtica amb la delegada del govern espanyol, Salvadora Mateos, en el marc del Centre de Coordinació Operativa (Cecor), entre totes dues administracions per a concretar els punts en els quals es donarà cabuda a aquestes persones.

La Comandància General de Ceuta, per la seua banda, ha oferit 300 lliteres militars per a acollir totes aquestes persones a les naus dels polígons comercials d'El Tarajal, en la immensa majoria buides des del tancament de la frontera per la pandèmia, fa més d’un any.

A més, el Centre d'Estada Temporal d'Immigrants (CETI), que alberga actualment unes 220 persones, està per davall de la meitat de la capacitat màxima de 512 places, però l'administració general de l'Estat no ha permés l'entrada de marroquins a les seues instal·lacions excepte com a peticionaris de protecció internacional, política que va canviar després de la declaració del primer estat d'alarma per a acollir també als joves del país veí que compleixen 18 anys i deixen d'estar tutelats per la ciutat perquè no es quedaren al carrer.

Per últim, l’administració local és responsable actualment d'uns 250 menors estrangers no acompanyats, quasi tots ciutadans del Marroc, encara que abans de la pandèmia va arribar a tutelar-ne més de 700. 

També et pot interessar