Directes
Ara en la televisió
LA FINESTRA ESPORTIVA
Ara en la ràdio
TERRITORI SONOR (reemissió)

Vora 400 europarlamentaris demanen a Europa suspendre les patents de les vacunes contra la Covid-19

Volen que la UE canvie la seua postura i promoga el debat entre els països que continuen bloquejant la iniciativa en la reunió de l'Organització Mundial del Comerç del 30 d'abril

Un ancià rep a Santo Domingo (República Dominicana) una dosi de la vacuna Sinovac contra la Covid-19 procedent de la Xina / Orlando Barría (Efe)

En els últims dies han augmentat les veus que fan costat a la suspensió de les patents de tractaments contra la Covid-19, a les quals se sumen ara 388 europarlamentaris i parlamentaris nacionals, i 34 organitzacions internacionals, entre les quals hi ha Salut per Dret. Demanen a la UE que deixe de bloquejar la iniciativa i ajude a salvar milions de vides en tot el món amb vista a la reunió de l'Organització Mundial del Comerç (OMC) del pròxim 30 d'abril.

En una declaració conjunta, els representants de l'Eurocambra i dels parlaments estatals insten la Comissió Europea i els 27 a "reconsiderar urgentment" la seua posició per a "evitar els monopolis generats per la propietat intel·lectual" i "augmentar i accelerar la disponibilitat, accessibilitat i assequibilitat de les vacunes, proves i tractaments contra la Covid-19 a escala mundial". En el text, subratllen que "hi ha grans quantitats de diners públics darrere de la innovació en les tecnologies" de les vacunes.

L'alliberament de les patents de les vacunes contra la Covid-19 s'està debatent en l'Organització Mundial del Comerç després que Sud-àfrica i l'Índia ho proposaren com a mesura per a incrementar l'accessibilitat de tot el món a les vacunes. L'Organització Mundial de la Salut dóna suport a la iniciativa, com també ho fan la majoria dels països amb baixos ingressos, però la Unió Europea i altres països rics estan hi en contra.

A la proposta, que es va impulsar a l'octubre, li fan costat ja 103 dels 162 països que conformen l'OMC i compta amb el recent suport de 388 membres del Parlament Europeu (eurodiputats) i de parlaments nacionals de tota la UE, de 175 premis Nobel i excaps d'Estat i de govern. 

A Espanya, amb una posició alineada fins ara amb la de la Unió Europea, també s'ha obert el debat. El president, Pedro Sánchez, i la ministra de Sanitat, Carolina Darias, van anunciar la setmana passada la voluntat del govern d'"impulsar la discussió sobre la suspensió temporal de les patents".

Passar de les paraules als fets: vacunes com a bens públics globals

Són molts els líders europeus que durant l'últim any han repetit que les vacunes han de ser considerades béns públics globals, entre ells, Pedro Sánchez. No obstant això, no han passat de les paraules als fets. "Ara tenen l'oportunitat, el món necessita vacunes i perquè puguen arribar a totes les persones és imprescindible que s'augmente la producció", assegura Vanessa López, directora de Salut per Dret.

"La suspensió de patents és l'opció més efectiva i real que tenim en aquests moments al nostre abast. No podem permetre'ns continuar perdent vides humanes per protegir els interessos de les empreses, els governs estan obligats a defensar les persones i salvar vides. Això és el que demanem hui a la UE i als seus estats", ha afegit.

Les organitzacions asseguren que les negociacions que estan tenint lloc en les diferents reunions dels últims mesos "no han anat més enllà de l'intercanvi d'aclariments i explicacions addicionals". Per això, demanen a la UE que canvie la seua postura i promoga el debat entre els països que continuen bloquejant la iniciativa.

La pandèmia a l'Índia afecta la distribució de vacunes

D'altra banda, el director executiu de l'Aliança Mundial per a Vacunes i Immunització, Gavi, Seth Berkley, ha confirmat que el mecanisme Covax, creat per a contrarestar la desigual distribució de vacunes contra la Covid, ha rebut entre març i abril 90 milions de vacunes menys, que havien de ser produïdes a l'Índia. Aquest subministrament s'ha quedat al país per a atendre les necessitats de vacunació internes a causa de la violenta onada de la pandèmia que afronta l'Índia.

Les organitzacions denuncien que iniciatives com Covax o C-Tap, la iniciativa de l'OMS per a compartir el coneixement científic desenvolupat contra la Covid-19 de manera voluntària, depenen en gran manera de promeses i compromisos que, en la majoria dels casos, "encara no s'han materialitzat i, en qualsevol cas, serien insuficients per a posar fi a la pandèmia". Si la situació no canvia, "els interessos i els guanys d'uns pocs determinaran el destí de la majoria", alerten.

També et pot interessar