Vora 70 xiquets malalts i ferits, 20 d'ells amb càncer, abandonen Gaza per a rebre tractament a Egipte

Israel manté l'ofensiva militar, malgrat l'anunci d'una desescalada pròxima, i mata 45 palestins més en atacs de nord a sud de l'enclavament

Un dels xiquets malalts que han pogut abandonar Gaza, on 10.000 pacients de càncer manquen de tractament
Un dels xiquets malalts que han pogut abandonar Gaza, on 10.000 pacients de càncer no tenen tractament / Reuters

Vora setanta xiquets i xiquetes malalts i ferits, vint d'ells afectats de càncer, han abandonat la Franja de Gaza a través d'Egipte per a rebre tractament mèdic. En autobusos i ambulàncies, els menors han travessat el pas de Kerem Shalom, cap a un hospital al nord del Sinaí.

Este trasllat forma part del treball que estan duent a terme diverses agències en col·laboració amb les Nacions Unides pel col·lapse sanitari al territori palestí que ha causat la invasió militar israeliana.

Fins al mes de maig, la majoria dels pacients que necessitaven eixir de la Franja de Gaza per motius mèdics ho feien a través del pas fronterer de Rafah amb Egipte, que està tancat des de l'inici de les operacions militars israelianes a la localitat.

10.000 malalts de càncer sense tractament

Des de l'administració sanitària de l'enclavament s'adverteix que estos xiquets són "una gota en un oceà" de pacients, no sols malalts de càncer, que necessiten tractament a l'estranger. L'Hospital de l'Amistat Turcopalestina de Ciutat de Gaza, l'únic oncològic de la Franja, va deixar d'estar operatiu per falta de combustible a principis de novembre, la qual cosa va deixar uns 10.000 pacients de càncer de la Franja sense possibilitat de tractament. Llavors, Turquia i els Emirats Àrabs Units van comprometre's a atendre 2.000 d'estos pacients i un miler de menuts ferits.

Des del començament de l'ofensiva israeliana i fins que les tropes de Tel-Aviv van prendre el control de l'encreuament de Rafah, s'havia evacuat més de 2.600 pacients, inclosos 1.700 ferits i 900 malalts.

La mort d'una altra xiqueta a l'Hospital Kamal Adwan a última hora de dimecres ha elevat a 31 la xifra de menors desnodrits i amb deshidratació que han perdut la vida per la falta d'aliments, segons el recompte de Ministeri de Sanitat de Gaza.

L'exèrcit d'Israel mata 45 palestins més

Els penúltims colps de la guerra (segons el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, està a punt de baixar d'intensitat), continuen augmentant la xifra de morts i ferits. L'ofensiva israeliana ha matat almenys 45 persones en les últimes hores. Els tancs tornaren a irrompre al barri de Shujaiya, a la Ciutat de Gaza (nord), on s'ha acreditat la mort d'almenys nou palestins. L'arribada dels blindats va causar imatges de famílies fugint a la carrera, amb xiquets i bosses de menjar al braç i el trasllat improvisat de persones ferides. Poc abans de la mitjanit, un atac aeri israelià contra la seu del Servei Civil d'Emergència Palestí al campament d'Al-Nuseirat (centre) va matar tres membres d'esta unitat de rescat, que compta 74 morts des del començament de la guerra. Quatre palestins més han mort per l'impacte de projectils de tancs a la zona oest de Rafah (sud).

Trasllat de ferits després a l'hospital Nasser després d'un atac a Khan Yunis
Trasllat de ferits després a l'hospital Nasser després d'un atac a Khan Yunis / Haitham Imad (Efe)

En total, s'estima que l'ofensiva israeliana ha matat prop de 38.000 palestins, la majoria dones i menors, des del 7 d'octubre, quan Hamàs va causar 1.200 morts a Israel i va segrestar vora 250 persones.

Intercanvi de foc i coets a la frontera amb el Líban

A la frontera d'Israel amb el Líban les parts continuen fent mèrits per a passar de l'intercanvi de foc a una guerra oberta. L'exèrcit israelià ha matat tres membres de Hezbol·là en diversos atacs al país veí que el grup xiïta ha respost amb el llançament d'almenys 35 coets al nord d'Israel, la majoria interceptats per l'escut antimíssils de Tel-Aviv, que han causat incendis en alguns punts.

També et pot interessar

stats