Vora huitanta morts i desenes de ferits en una estampida durant una donació benèfica al Iemen
El repartiment d'ajuda entre la població acaba en tragèdia després que alguns comerciants llançaren diners de manera aleatòria
Tragèdia mortal al Iemen. Almenys 78 persones han perdut la vida aquest dimecres en una estampida humana a la ciutat vella de Sanà, la capital iemenita controlada pels rebels xiïtes houthis. El succés, ocorregut en un centre de repartiment de donacions benèfiques amb motiu de la celebració del final del mes sagrat de Ramadà, ha deixat també desenes de ferits, segons han informat fonts sanitàries insurgents. Hi ha una dotzena de persones en estat crític, d'acord amb el canal de notícies de televisió Al-Masirah TV, que cita un responsable de salut de Sanà.
L'allau ha tingut lloc cap a les huit de la vesprada, hora local, quan centenars de persones s'aglomeraren en una escola per a rebre ajuda dels comerciants. En un moment determinat, alguns venedors ha començat a distribuir diners de forma aleatòria entre la multitud "sense coordinació amb el Ministeri de l'Interior", ha apuntat l'agència de notícies iemenita dels insurgents, Saba. Això ha provocat el caos entre la població, que s'ha llançat en massa per a tractar d'agafar els bitllets. La multitud ha quedat atrapada als carrers estrets del nucli antic de la ciutat. El balanç provisional de danys humans és de 78 víctimes mortals i 139 ferits, dels quals tretze estan molt greus i 62 més han patit lesions lleus.
El responsable del ministeri ha indicat que dos dels comerciants responsables de la donació han quedat detinguts, mentre que la Fiscalia s'ha mobilitzat immediatament per a investigar què ha passat. Fins al moment es desconeixen els motius pels quals ha començat aquesta estampida mortal, una de les pitjors en el món en l'última dècada.
Els mitjans de comunicació i les xarxes socials s'han fet ressò d'algunes gravacions que han registrat els moments del sinistre. La televisió houthi Al-Masirah ha publicat en l'aplicació de missatgeria de Telegram un vídeo en què es pot veure una multitud de persones juntes, algunes cridant i llançant-se literalment a la desesperada per a intentar eixir del tumult. Mentrestant, el personal de seguretat lluitava per fer retrocedir la gent i controlar la multitud. Un altre vídeo gravat després de l'estampida mostrava desenes de sabates desparellades, una crossa i roba en les escales de l'edifici, i investigadors forenses amb vestits blancs protectors seleccionant objectes personals.
Una guerra catastròfica
Sanà està controlada pels rebels houthis amb el suport de l'Iran des del 2014. El Iemen, el país més pobre de la península d'Aràbia, es troba immers des d'aquell any en una guerra civil que enfronta les forces lleials al règim amb els houthis rebels. L'esclat del conflicte va obligar el govern reconegut internacionalment a traslladar-se a la ciutat d'Aden. L'Aràbia Saudita va entrar en la contesa l'any 2015 com a líder d'una coalició militar que està a favor de l'executiu exiliat. La guerra del Iemen ha provocat la pitjor catàstrofe humanitària del planeta: desenes de milers de víctimes mortals, una economia destrossada i milions de persones famolenques.
En realitat, aquest conflicte bèl·lic s'ha vist àmpliament com una lluita pel poder entre l'Aràbia Saudita i l'Iran. Mohamed Ali al-Houthi, cap del comité revolucionari suprem houthi, ha culpat de l'estampida al fet que el poble iemenita pateix "la pitjor crisi humanitària mundial" després de huit anys de guerra. "Fem responsables els països agressors del que ha passat i de la realitat amarga que viu el poble iemenita a causa del bloqueig", ha dit en Twitter.