Directes
Ara en la televisió
BAMBANT PER CASA
Ara en la ràdio
CADENA DE VALOR (reemissió)

Les xarxes es mobilitzen per a salvar la dona condemnada per matar el seu marit

A Noura Houssein, la van obligar a casar-se amb el seu cosí, a qui va matar quan intentava violar-la.

Imatge de la campanya de change.org / change.org
14 de maig 2018 - 15:57

Les xarxes es mobilitzen per a aconseguir que el president de Sudan indulte Noura Houssein, de 19 anys d'edat, que va ser condemnada a mort per un tribunal d'aquell país per haver matar al seu marit quan intentava violar-la. Houssein es va casar als 16 anys amb el seu cosí Abdulrahman Hamad que ja va abusar d'ella anteriorment amb l'ajuda d'uns familiars. Activistes i ONG han iniciat una campanya per a reclamar que  l'alliberen perquè va actuar en legítima defensa. Una campanya que ja s'està movent amb les etiquetes #JusticeForNoura i que fins i tot compta amb una iniciativa  a favor de la qual es pot signar en change.org.  

Noura Houssein va fugir als 16 anys de casa quan son  pare la va prometre en matrimoni en contra de la seua voluntat amb un dels seus cosins. Es va refugiar amb uns familiars fins que li van assegurar que el casament s'havia anul·lat. Era mentida. En tornar, va descobrir els preparatius per a casar-la i el seu marit, que l'esperava per a endur-se-la. Davant de la negativa de Houssein de mantindre relacions sexuals, Hamad va demanar ajuda a tres familiars que la van subjectar perquè consumara el matrimoni a la força. L'endemà ho va tornar a intentar, però la dona es va defensar amb un ganivet qi va apunyalar mortalment el marit. 

Això va passar l'abril de 2017 i, des del maig, Noura Houssein ha estat tancada en la presó de dones d'Omdurmān . En el juí celebrat el juliol d'aquell mateix any, el jutge no va reconéixer la violació dins del matrimoni. El mes d'abril passat, un tribunal de la Sharia va declarar Houssein culpable d'assassinat i la va sentenciar a pena de mort a la forca. Tot i que els familiars del marit mort poden demanar una compensació econòmica a canvi de la pena de mort, van optar per la segona possibilitat. 

El director adjunt d'Amnistia Internacional per a l'Àfrica Oriental, la Banya d'Àfrica i els Grans Llacs, Seif Magango, ha explicat que Noura Houssein sempre havia volgut ser mestra. Ha denunciat la brutalitat amb què la noia ha estat tractada, sobretot pel colp que suposa la condemna a mort d'un tribunal que no reconeix la violació en el matrimoni. Per això, sol·licita per a ella un nou juí que reconega aquesta circumstància atenuant. Sudan ocupa la posició 165 de 188 països en l'índex de les Nacions Unides que mesura la desigualtat de gènere. 

També et pot interessar