Xi Jinping reivindica la força de la Xina i diu que ningú li dictarà el que ha de fer
Els xinesos commemoren el quaranté aniversari de les reformes que han dut el gegant asiàtic a ser la segona economia del món.
El president xinés, Xi Jinping, ha reivindicat aquest dimarts la força de la Xina en el món i ha advertit que “ningú dictarà a la Xina el que ha de fer”. És el missatge central del president en la commemoració del 40 aniversari de l'inici de les reformes i l'obertura del que han dut a la Xina a ser la segona economia mundial, un país de més de 5.000 anys d'història i on viuen més de 1.400 milions de persones".
Fa 40 anys van començar a la Xina les reformes que han fet que el país haja passat de la pobresa a convertir-se en la segona economia mundial. L'actual president Xi Jinping ha ressaltat la transformació sense precedents en la història, que ha canviat el futur, no només de la Xina, sinó també el de tota la humanitat.
El socialisme amb característiques xineses
En un discurs en el Gran Palauo del Poble de Pequín, Xi ha assegurat que el país no cessarà el seu procés d'obertura a l'exterior, però ha assegurat que la Xina "continuarà indestructible en el camí del socialisme amb característiques xineses".
Un discurs marcat per les creixents pressions perquè el país accelere les seues reformes i millore l'accés a les empreses estrangeres enmig de les negociacions comercials amb els Estats Units.
40 anys d'una nova era
Amb tota solemnitat, es commemoren els 40 anys des que l'històric líder Den Xiaoping anunciava una nova era per al país més poblat de la Terra. Es deixava arrere el caos econòmic maoista i la sanguinària revolució cultural, i es donava pas a reformes econòmiques, sempre sota la dictadura del partit comunista.
El pragmatisme de Den Xiaoping s'expressa en frases com "enriquir-se és gloriós" o "és igual si el gat és blanc o negre, el que importa és que cace ratolins", en referència al fet que no importa tant la ideologia com l'èxit econòmic.
Centenars de milions de persones han deixat arrere la fam. La Xina és hui el primer productor de béns i la segona economia mundial, amb un règim polític autoritari, sempre sotael control del partit comunista. És possiblement el canvi més radical que ha passat cap país en la història de la humanitat, com ha subratllat l'actual president .
Medalla per a Juan Antonio Samaranch
La commemoració ha inclòs la imposició d'un centenar de medalles de l'amistat per la contribució a la reforma del país, entre aquestes, una per a Joan Antoni Samaranch, per promoure l'olimpisme a la Xina.