Xile s’enfronta a la major catàstrofe des de 2010, amb més de 122 víctimes pels incendis

El país registra més de 165 incendis, que deixen vora 40.000 damnificats, però el govern assegura que el risc per a la població ha passat

Sector d’Achapullas, en la regió de Valparaíso, un dels que han devorat les flames
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
05 de febrer 2024 - 09:15 Actualitzat: 05 de febrer 2024 - 22:26

Xile viu aquest dilluns el primer dels dos dies de dol oficial decretats pel govern. Els devastadors incendis que devoren la regió de Valparaíso, a uns cent quilòmetres a l’oest de Santiago, deixen almenys 122 víctimes i desenes de desapareguts. La població no corre perill, però els incendis continuen actius i la dimensió dels danys humans i materials es presumeix greu. El país sud-americà pot estar davant de la major catàstrofe des de 2010, quan un terratrémol va causar un tsunami que va deixar més de 150 víctimes segons el balanç oficial. L’últim balanç oficial xifra en 165 els incendis registrats, onze més que dissabte. Vora 40 focs estan descontrolats, mentre que 112 estan controlats i quatre extingits.

“No hi ha risc imminent per a la vida de les persones, però estan actius i es continua treballant”, ha indicat el subsecretari de l'Interior xilé, Manuel Monsalve. De les 112 víctimes, sols 32 s’han identificat.

Després de la reunió del Comité de Gestió del Risc de Desastres (Cogrid), Monsalve va detallar que hi haurà quasi 40.000 persones afectades per la destrucció, total o parcial, de vivendes. De fet, en algunes ciutats com ara Viña del Mar, n'hi ha 12.122 que han patit els efectes del foc, mentre que a Quilpé la xifra s’eleva fins als 2.700.

Imatge aèria d'Achapullas, en què s'aprecien els solars, coberts de cendres de les vivendes cremades
Imatge aèria d'Achapullas, en què s'aprecien els solars, coberts de cendres de les vivendes cremades / Adriana Thomasa (Efe)

El president xilé, Gabriel Boric, va afirmar que s’espera les condicions de l’oratge dels pròxims dies siguen favorables per a l’extinció del foc. Tot i que continuaran registrant-se altes temperatures, aquestes no seran extremes.

Pel que fa a les causes del foc, per la simultaneïtat dels focs i el lloc on es van iniciar, les autoritats creuen que diversos incendis podrien haver sigut intencionats. “Resulta difícil pensar que pogueren existir persones tan miserables i malvades capaces de generar tanta mort i dolor, però, si eixes persones existeixen, les buscarem, les trobarem i hauran d'enfrontar el repudi, no solament de la societat sencera, sinó també tot el pes del dret i la llei", ha assegurat Boric.

També et pot interessar

stats