La Xina allibera el reporter ciutadà que va destapar el coronavirus a Wuhan, després de tres anys d'arrest

El reporter ciutadà, Fang Bin, en una captura del seu canal de Youtube
El reporter ciutadà, Fang Bin, en una captura del seu canal de YouTube / Fang Bin

Les autoritats xineses han alliberat el ciutadà que el febrer de 2020 va revelar al món l'epidèmia de coronavirus a Wuhan. Fang Bin, venedor de roba, va trencar el silenci oficial compartint en internet vídeos que documentaven la saturació dels hospitals i les bosses de cadàvers que s'acumulaven a les portes dels recintes sanitaris, en els moments incipient de la crisi. L'aventura com a reporter li durà poc. Bin va desaparéixer després d'un últim vídeo què va rematar amb la frase “La ciutadania resisteix. Retornen el poder al poble”.

Mesos després va transcendir que l'havien jutjat en secret i condemnat per "fomentar baralles i causar problemes", la fórmula recurrent de Pequín per a castigar les persones dissidents. Aquest diumenge, Bin eixia de la presó, després de tres anys d'arrest. El seu entorn assegura que està en bon estat de salut, segons informen mitjans com la BBC i Associated Press.

Juntament amb Bin, la Xina va detindre una xifra de desconeguda de persones per difondre informacions i vídeos sobre la pandèmia. Entre les persones arrestades preocupa la situació de Zhang Zhan, una advocada de 39 anys, detinguda el març de 2020 i sentenciada al desembre a quatre anys d'arrest. Zhang, que vivia a Xangai, va desplaçar-se a Wuhan el febrer del 2020 per a informar sobre el brot després de llegir l'experiència d'un resident. Va penjar vídeos en YouTube i Twitter, tots canals prohibits a la Xina continental, malgrat les amenaces de les autoritats locals.

Altres periodistes ciutadans, com Chen Qiushi i Li Zehua, també arrestats per informar a Wuhan el febrer del 2020, van ser alliberats mesos després.

Aquest dimecres, Dia Mundial de la Lliberat de Premsa, Reporters sense Fronteres ha recordat que la Xina és la presó més gran de periodistes del planeta i una de les principals fàbriques de propaganda. El país ocupa el penúltim lloc del rànquing mundial de la llibertat d'informació, que tanca un any més el règim de Corea del Nord.

També et pot interessar

stats