Zelenski busca més suport als països bàltics mentre continua la gran batalla per Avdíivka

Putin afirma que malgrat les sancions l'economia russa és la primera d'Europa i la cinquena del món durant la seua visita a Khabàrovsk en l'inici de la campanya per als comicis presidencials de març

Reunió de amb la Va tenir una reunió amb la primera ministra de Lituània, Ingrida Simonite
Reunió del president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, amb la primera ministra de Lituània, Ingrida Simonite / X: @ZelenskyyUa

El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, busca als països bàltics més suport per a protegir la infraestructura del seu país davant dels bombardejos russos, mentre les tropes de Moscou continuen la seua ofensiva en el front oriental amb la finalitat de completar el setge del bastió d'Avdíivka.

"Gràcies pel suport en defensa, que hem acordat ara. No és una simple assistència, sinó una producció conjunta, inclosos els sistemes per a lluitar contra drons, que fan molta falta en el front", ha escrit Zelenski en Telegram al final d'una reunió a Vílnius amb el líder lituà, Gitanas Nauseda.

El mandatari ucraïnés ha precisat que la principal necessitat d'Ucraïna en aquests moments és rebre més sistemes de defensa antiaèria, inclòs armament que servisca per a abatre míssils balístics.

Consolidar el suport dels bàltics

Els temes de seguretat, d'integració a la UE i l'OTAN i de cooperació en matèria de drons i equipament electrònic per a la guerra, en les quals Lituània ha fet costat a Ucraïna des del començament de la guerra, seran protagonistes de les reunions de Zelenski durant la seua gira per Vílnius (Lituània), Tallinn (Estònia) i Riga (Letònia).

Els tres països bàltics estan entre els socis d'Ucraïna que més percentatge del seu producte interior brut han dedicat a enviar assistència a Kíiv.

"Hem demostrat que Rússia pot ser detinguda i repel·lida. Tots tenim la mala sort de tindre com a veí Rússia. No serem presoners de la geografia ni permetrem que Rússia destruïsca la nostra independència", ha afirmat Zelenski a Vílnius.

L'ofensiva russa a Avdíivka continua malgrat el fred

Quant a la situació en el front, Rússia ha continuat els seus intents d'assetjar Avdíivka, a la regió de Donetsk, on la intensitat dels combats no amaina a pesar de les baixes temperatures que han portat a l'estancament del front en altres sectors.

"De fet, ara són 15 graus sota zero. Des de fa quasi un dia cau molta neu. En alguns llocs la neu arriba al mig metre. Això complica les operacions de combat, tant per part nostra com per part de l'enemic", ha dit a la televisió ucraïnesa el cap de l'administració militar de la zona, Vitali Barabash.

Segons Barabash, cada dia hi ha desenes d'atacs aeris russos contra el bastió ucraïnés que Moscou vol prendre abans de les eleccions presidencials russes de març.

Paral·lelament, Rússia denuncia diversos atacs ucraïnesos contra el seu territori. El Ministeri de Defensa rus ha informat que ha abatut drons ucraïnesos a les regions de Saràtov, Vorónej i Volgograd. D'aquestes tres regions, només Vorónej té frontera amb Ucraïna.

Putin diu que l'economia russa és la primera d'Europa i la cinquena del món

Per la seua banda, el president rus, Vladímir Putin, ha afirmat que malgrat les sancions l'economia russa és la primera d'Europa i la cinquena de món durant la seua visita la ciutat de Khabàrovsk en el marc d'una gira per l'Extrem Orient rus de caràcter clarament electoral.

"Sembla que ens pressionen per tots els costats, però en termes de volum de l'economia en conjunt som els primers a Europa. Superem Alemanya i ocupem el cinqué lloc en el món: la Xina, els Estats Units, l'Índia, el Japó, Rússia. A Europa, el número u", ha dit el cap del Kremlin.

El mandatari ha arribat a Khabàrovsk en el començament de la campanya electoral per als comicis presidencials de març en els quals es postula a la reelecció per a un mandat de sis anys.

En virtut d'unes esmenes constitucionals aprovades el 2020, Putin, de 71 anys, la victòria del qual en els comicis de març es dona per descomptada, podria presentar-se també a les eleccions presidencials del 2030.

També et pot interessar

stats