Zelenski creu que és possible que acabe la fase calenta de la guerra a la fi d'any

Ucraïna veu possible una altra ofensiva russa este estiu abans de l'arribada de més armes i els caces F-16

Soldats ucraïnesos en el front
Soldats ucraïnesos al front / X: @ZelenskyyUa

El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, creu que és possible que acabe la fase calenta de la guerra a la fi d'enguany, o almenys intentar-lo, sempre que hi haja unitat internacional i el procés seguisca el full de ruta marcat a la cimera de la pau a Suïssa, segons ha dit en una entrevista a la cadena BBC.

El mandatari ha parlat de les seues intencions d'elaborar un pla per a posar fi als combats, que ha de comptar amb el suport dels socis occidentals, que han de pressionar Rússia perquè accepte asseure's a la taula i pensar en la fi de la guerra.

Zelenski ja va dir recentment que acceptava que representants russos estiguen en una segona cimera, que hauria de tindre lloc cap a final d'any i disposar d'un pla de pau acabat.

Abans d'això, a la fi de juliol hi haurà reunions d'assessors de ministres sobre temes de seguretat i seguretat energètica, probablement a Qatar. A l'agost hi haurà una trobada a Turquia sobre la lliure navegació marítima, amb atenció també a la seguretat alimentària, i al setembre finalment hi haurà una reunió al Canadà sobre l'intercanvi de presoners i el retorn de menors a Ucraïna.

Segons el parer del líder ucraïnés, posar fi als combats no significa que tots els territoris ucraïnesos hagen de ser reconquerits per la força, perquè ell creu que en això pot ajudar la diplomàcia.

Perdre per a nosaltres és perdre el nostre país. La gent és important, però això no significa que se'ls puga donar als russos el 30% de la nostra terra Volodímir Zelenski - President d'Ucraïna

Això sí, ha tornat a indicar que per a ell cedir territori a canvi de salvar vides no és una opció. "Perdre per a nosaltres és perdre el nostre país. La gent és important, però això no significa que es puga donar als russos el 30% de la nostra terra", ha emfatitzat.

Zelenski ha subratllat que congelar el conflicte i que l'agressor conserve el territori ja capturat no és una bona eixida per a la guerra. A més, ha dit que, si l'expresident dels EUA i candidat republicà, Donald Trump, vol intentar solucionar la guerra en 24 hores com ha dit que podria, que ho intente, però la pregunta és "a quin cost ho aconseguiria".

Ofensiva russa

D'altra banda, Ucraïna creu que Rússia intentarà una altra ofensiva este estiu abans que les tropes ucraïneses reben l'armament occidental endarrerit i els caces F-16. No obstant això, els analistes veuen poc probable avanços importants en el front, on els russos progressen lentament amb xicotetes conquestes.

Ucraïna ha advertit que Rússia efectuarà una ofensiva a l'estiu que probablement se centrarà a l'est, després d'obligar les forces ucraïneses a reforçar el nord enmig de l'escassetat d'armes derivades del bloqueig al Congrés dels EUA d'un important paquet d'ajuda militar.

Encara que les forces russes mantenen la pressió al llarg de quasi tot el front ucraïnés, avancen molt lentament, al contrari que al maig-juny quan van prendre diverses desenes de localitats a Khàrkiv.

Rússia ha sigut incapaç de moment de crear al nord de Khàrkiv la franja de seguretat que va prometre el president, Vladímir Putin, per a reduir els bombardejos contra regions frontereres com Bélgorod, però això no vol dir que no continue intentant-ho.

També et pot interessar

stats