Zelenski: "Putin busca una victòria tàctica preelectoral amb l'ofensiva d'Avdíivka"

La UE reconeix que el milió d'obusos i míssils per a Ucraïna poden no estar llestos a temps abans de la primavera

Un soldat ucraïnés ajuda a un company ferit
Un soldat ucraïnés ajuda un company ferit / Twitter: @ZelenskyyUa

El president ucraïnés, Volodímir Zelenski, ha tornat a destacar en el discurs a la nació les baixes massives que estan patint els russos en l'ofensiva sobre Avdíivka, a l'est d'Ucraïna, i ha assegurat que el Kremlin busca aconseguir una victòria tàctica per a mostrar-la davant de la imminència de la convocatòria d'eleccions a Rússia.

Zelenski ha afegit que "Putin té un objectiu polític específic molt cínic en aquests moments i està disposat al fet que muira tanta gent com siga necessari, perquè necessita mostrar uns certs resultats tàctics en la primera meitat de desembre".

El president ucraïnés ha dit que el Kremlin planeja anunciar, llavors, la convocatòria de les eleccions del 2024. Mitjans internacionals han informat de la possibilitat que Rússia anuncie el 13 de desembre la celebració de les eleccions presidencials per al març.

També s'ha referit a les baixes massives russes en les ofensives que està duent a terme a l'est d'Ucraïna i les ha comparat amb les patides per les tropes del Kremlin en altres batalles d'aquesta guerra com a Bakhmut.

La UE reconeix que el milió d'obusos i míssils per a Ucraïna pot no estar llest a temps

D'altra banda, la Unió Europea ha admés la possibilitat que no puga complir l'objectiu d'entregar a Ucraïna un milió de projectils d'artilleria i míssils en el període d'un any, que conclou la pròxima primavera, malgrat els esforços per a incrementar la capacitat de fabricació i els contractes amb la indústria.

L'alt representant de la UE d'Afers Estrangers, Josep Borrell, ha dit al final d'un Consell de Ministres comunitaris de Defensa que, de moment, ja s'han entregat amb cofinançament europeu més de 300.000 projectils procedents de les existències que tenien acumulades els països.

A més, s'han encarregat altres 180.000 en el marc de les comandes conjuntes realitzades a través de l'Agència Europea de Defensa o d'agrupacions de països, que arribaran a partir de l'any que ve.

Borrell també ha assenyalat que la indústria ja veu com una "contribució positiva" la llei ASAP, que dona suport a la producció de munició a Europa amb 500 milions d'euros i regles més flexibles.

Durant la reunió, la ministra espanyola en funcions, Margarita Robles, ha anunciat el llançament d'un programa de suport a les famílies de soldats ucraïnesos caiguts en combat, "que seran acollides per a gaudir d'un descans en residències militars espanyoles".

També et pot interessar

stats