Zelenski reforça el seu poder i la producció militar amb canvis de titular en nou ministeris

La crisi en el gabinet del president ucraïnés coincideix amb l'imparable avanç de les tropes russes a l'est d'Ucraïna, que l'ofensiva de Kíiv a la regió russa de Kursk no ha aconseguit frenar

El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, en una imatge recent
El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, en una imatge recent / X: ZelenskyyUa

El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha reforçat el seu poder de gestió governamental amb la ratificació al Parlament del nomenament de nou ministres entre els quals destaquen figures que tenen la seua confiança plena en carteres clau com la d'Afers Estrangers o Justícia.

Zelenski ha promés nova energia amb els nomenaments. Un dels ministeris que pensa potenciar el president ucraïnés és el d'Indústries Estratègiques, que s'ocupa de la producció d'armament. El nou titular de la cartera serà el fins ara cap de l'empresa pública de defensa, Ukroboronprom, Herman Smetanin.

Andrí Sibiha, nou ministre d'Afers Estrangers

El nou ministre d'Afers Estrangers és el que va ser entre 2021 i abril del 2024 cap adjunt de l'oficina del president, Andrí Sibiha. Abans de reemplaçar en el càrrec el ministre que ha dirigit la diplomàcia ucraïnesa durant tota la guerra, Dmitró Kuleba, Sibiha ocupava el càrrec de viceministre d'Afers Estrangers.

Amb la seua arribada, l'administració de Zelenski col·loca una persona de la màxima confiança del president i aparta d'una butaca ministerial clau Kuleba, que durant l'última fase es va veure eclipsat pel protagonisme en l'acció exterior d'Ucraïna del cap de l'oficina presidencial i mà dreta de Zelenski, Andrí Iermak.

Perfil europeu per a Justícia

L'altre nom conegut internacionalment entre els ministres recentment confirmats pel Parlament en els seus càrrecs és el d'Olha Stefaníxina, de 38 anys, la nova titular de Justícia. Stefaníxina era fins ara viceprimera ministra d'Integració Europea i Euroatlàntica.

Des d'eixa posició ha representat amb èxit Ucraïna en les temptatives que van portar el país a convertir-se el juny del 2023 en país candidat a entrar en la UE i a rebre llum verda per a l'obertura de negociacions d'adhesió al club comunitari el desembre passat.

Les altres cares noves

A més d'estos nous noms, han sigut designats com a nous ministres de l'executiu Svitlana Grintxuk (Medi Ambient), Matvi Vidni (Joventut i Esport), Oleksí Kuleba (Reconstrucció i Desenvolupament), Natalia Kalmikova (Assumptes de Veterans de guerra), Mikola Totxitski (Cultura) i Vitali Koval (Agricultura).

Avanç de les tropes russes a l'est d'Ucraïna

La crisi en el gabinet de Zelenski coincideix amb l'imparable avanç de les tropes russes a l'est d'Ucraïna que l'ofensiva de Kíiv a la regió russa de Kursk no ha aconseguit frenar.

L'atac ucraïnés a Kursk podria haver servit per a debilitar l'avanç de les tropes russes al Donbàs, però de moment no ho ha aconseguit. El president rus, Vladímir Putin, ja ha anunciat que el seu exèrcit està recuperant el terreny perdut.

Mentrestant, els aliats europeus i nord-americans no acaben de veure que funcione l'estratègia bèl·lica de Zelenski i temen cada vegada més una confrontació directa amb Rússia.

També et pot interessar

stats