Les mesures del pacte PSOE-Sumar, en detall

L’acord contempla la “modernització” del rodalia valencià, la millora de la connectivitat de l'Aeroport Alacant-Elx i la garantia dels serveis públics valencians fins que es reforme el sistema de finançament

La líder de Sumar i ministra de Treball en funcions, Yolanda Díaz, i el president del Govern en funcions i líder del PSOE, Pedro Sánchez, durant la roda de premsa
La líder de Sumar i ministra de Treball en funcions, Yolanda Díaz, i el president del govern en funcions i líder del PSOE, Pedro Sánchez, durant la roda de premsa / Emilio Naranjo (Efe)

El PSOE i Sumar han tancat aquest dimarts un acord programàtic per a formar un govern de coalició en cas que el cap de l'executiu en funcions i candidat a la investidura, Pedro Sánchez, aconseguisca ser proclamat president. Amb el títol "Una nova coalició de govern progressista per a Espanya", el pacte es desgrana en 230 mesures que, segons han exposat Sánchez i la líder de Sumar, Yolanda Díaz en una roda de premsa, permetrà que l’estat "continue creixent de manera sostenible i amb ocupació de qualitat, desenvolupant polítiques basades en la justícia social i climàtica, i ampliant drets, conquestes feministes i llibertats".

La Comunitat Valenciana té un paper destacat en els epígrafs de “transport de qualitat” i “model territorial”. El pacte aposta per ampliar el finançament i accelerar l’execució del corredor mediterrani, donant un impuls a la connexió Bobadilla (Màlaga)-Algesires (Cadis), i del Corredor Sagunt-Saragossa-Bilbao, “com a eixos ferroviaris prioritaris per a la connexió ferroviària valenciana”.

Així mateix, incideix en la importància d’ampliar i “modernitzar” la xarxa de rodalia valenciana i la línia d’Alacant-Múrcia. També parla de connectar l'Aeroport Alacant-Elx Miguel Hernández (el principal en trànsit aeri de la Comunitat Valenciana) amb les ciutats d'Elx i Alacant. A més a més, l’acord parla d’implantar una experiència pilot d'obligació de servei públic aèria entre Menorca i Barcelona i, si els resultats són reeixits, que s’ampliaria a les connexions d'Eivissa i Menorca amb València, Madrid i Barcelona.

Pel que fa a la reforma del sistema de finançament autonòmic, una reivindicació històrica dels diferents governs a la Comunitat Valenciana, el PSOE i Sumar han avançat que mentre aquesta modificació no es produïsca, els pressupostos generals garantiran a la Generalitat —en concret— i a la resta de comunitats autònomes infrafinançades la prestació dels serveis públics al mateix nivell que la resta de l'Estat. Aquest model estarà basat, diuen, en els principis d'equitat, solidaritat, autonomia financera, corresponsabilitat fiscal, suficiència financera i lleialtat institucional amb l’objectiu de corregir l’infrafinançament de determinats territoris. 

Document
Acord de govern de coalició PSOE-Sumar
Consulta'l

Una norma per a millorar menús escolars i ajudes a la compra d'ulleres dels menors

Entre les principals mesures que s’han fet públiques aquest dimarts, pel que fa a l’àrea d’ocupació, es comprometen a reduir de manera gradual la jornada laboral màxima legal sense reducció salarial per a establir-la en 38,5 hores en 2024 i en 37,5 hores en 2025. També a culminar un estatut del treball del segle XXI, aprovar un pla de xoc contra la desocupació juvenil, l'estatut del becari i un segon pla de xoc enfront de l'atur de llarga duració, atenent especialment els majors de 45 anys.

A més, aposten per estendre el permís de paternitat i maternitat fins a les 20 setmanes, i incorporar major flexibilitat amb el treball a temps parcial des de la setmana 16 i avançar en la implantació de permisos retribuïts per a les cures de huit setmanes.

Continuant amb el transport, com a novetat promouran la reducció dels vols de menys de 2,5 hores que tinguen alternativa per tren, mantindran la reducció del preu dels abonaments de transport durant 2024 i simplificaran els tràmits per accedir a les ajudes a la compra de vehicle elèctric. 

Educació i Sanitat són dues de les grans àrees d’aquest pacte. El PSOE i Sumar han acordat universalitzar l'accés a l'educació pública per a xiquetes i xiquets de dos anys al final de legislatura, l’aplicació d’una norma estatal per a millorar els menús escolars, l’impuls de la gratuïtat de llibres de text, limitar a un màxim de quinze dies l'espera dels joves, adolescents i menors de 21 anys per a ser atesos d'un problema de salut mental; i aprovar un programa específic d'ajuda directa per a la compra d'ulleres i lents de contacte a menors d’edat. 

Els conflictes internacionals també tenen lloc entre les 320 mesures. En l’epígraf de política exterior, reconeixen el suport i solidaritat integral amb Ucraïna i el treball per a afavorir les vies diplomàtiques que permeten avançar cap a la pau a Orient Mitjà i entre Israel i Palestina, “amb el reconeixement de l'Estat palestí d'acord amb la resolució aprovada pel Congrés el 2014”. 

També et pot interessar

stats