Directes
Ara en la televisió
À PUNT NOTÍCIES NIT

Els 33 diputats valencians al Congrés després del 23J

El PP és primera força amb 13 escons; el PSPV en té 11, Vox 5 i Compromís-Sumar es queda amb 4

Carlos Flores (Vox), Diana Morant (PSPV-PSOE), Belén Hoyo (Partit Popular) i Àgueda Micó (Compromís-Sumar) participen en el debat d'À Punt / ©Miguel Lorenzo

El Partit Popular ha guanyat les eleccions generals a la Comunitat Valenciana, amb quasi el 35% dels vots i 13 dels 33 escons en disputa. El resultat és agredolç. La part positiva, que els dona cinc més que en 2019 i culmina el tomb iniciat en les autonòmiques i municipals del 28 de maig. La creu, que queda curt per a portar Alberto Núñez Feijóo a La Moncloa. Pitjor li ha anat al soci en el Consell, Vox, que es desunfla i baixa a quarta força en diputats després d'haver-ne perdut dos respecte dels últims comicis: es queda en 5 i 15,65% dels suports. 

Contra tot pronòstic, el PSPV ha aconseguit resistir l'envit de les dretes i fins i tot millora els resultats de 2019 amb un diputat més, 11 (32,12% dels vots). Compromís-Sumar, que aglutina les formacions que han compartit govern en l'antic Botànic, perd embranzida i resta un escó als cinc que aconseguiren per separat Compromís i Unides Podem en el Congrés fa quatre anys. Ara ha obtingut el 15,18% del suport ciutadà i quatre parlamentaris que la situen com a tercera força en representació a la cambra baixa. 

La lectura principal, en tot cas, a pesar que l'esquerra ha eixit viva de la cita en les urnes, és que l'aliança en el Consell amb la ultradreta no ha passat factura al PP valencià. Ben al contrari, ha obtingut 55.000 vots més que en les autonòmiques del 28M i consolida el territori valencià com un feu preuat per al partit. Vox també engruixa el seu espai amb 100.000 suports més que fa dos mesos, però se n'ha deixat més de 50.000 pel camí des del 2019. 

Aquests són els 33 diputats i diputades elegits a la Comunitat Valenciana per al Congrés, un més que en la cita del 10N.

PARTIT POPULAR: 13 diputats

Show more

Castelló

València

Alacant

PSPV: 11 diputats

Show more

Castelló

València

Alacant

VOX: 5 diputats

Show more

Castelló

València

Alacant

COMPROMÍS-SUMAR: 4 diputats

Show more

València 

Alacant

Eleccions 23J